Netanyahu pierde un vot cheie într-un Comitet parlamentar, criza politică de la Tel Aviv tot mai adâncă


Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Captură Foto)

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a pierdut, luni, un vot important care ar fi stabilit cine se alătură unei comisii importante din parlament. Evoluţia marchează încă o piedică în formarea unui nou guvern, după ce al patrulea scrutin electoral a eşuat să stabilească un partid cu o majoritate parlamentară.

Netanyahu mai are aproximativ două săptămâni pentru a încerca să formeze o coaliţie de guvernământ. Înfrângerea la vot a indicat că liderul israelian mai are doar o cale pentru a obţine o majoritate în Knesset - format din 120 de locuri.

Votul trebuia să decidă cine se va alătura Comitetului de Iniţiativă, care, în absenţa unui nou guvern, controlează agenda legislativă.

O moţiune propusă de partidul Likud, de dreapta, care îl sprijină pe Netanyahu, a fost respinsă într-un vot strâns, rivalul său centrist, Yair Lapid, reuşind să-şi impună propria propunere, oferind o reprezentare mai puternică blocului anti-Netanyahu.

Situaţia a fost răsturnată de un mic partid islamist care, deşi şi-a exprimat deschiderea faţă de colaborarea cu Netanyahu, a votat cu Lapid.

Pe 6 aprilie preşedintele Reuven Rivlin i-a cerut lui Netanyahu să formeze un guvern şi i-a acordat 28 de zile pentru aceasta. Dacă nu va reuşi, Netanyahu îi poate cere lui Rivlin o prelungire de două săptămâni a termenului, înainte ca preşedintele să aleagă un alt candidat sau să solicite parlamentului să numească pe cineva.

Criza politică din care Israelul pare să nu mai reuşească să iasă este potenţată de ameninţarea instabilităţii în Orientul Mijlociu, unde Iranul este tot mai agresiv în urmărirea ambiţiilor sale nucleare, iar Turcia - pe vremuri un aliat al Israelului - duce o politică oportunistă, fără aliaţi bine definiţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe