Nicolae Osmochescu: Dodon va fi suspendat de câte ori va fi nevoie. Legi întoarse în Parlament vor mai fi

Deşi motive pentru iniţierea unei proceduri de impeachment împotriva lui Dodon sunt mai mult decât suficiente, Parlamentul nu va face nimic, întrucât va fi în defavoarea majorităţii parlamentare, consideră expertul.
Nicolae Osmochescu, fost judecător la Curtea Constituţională
Nicolae Osmochescu, fost judecător la Curtea Constituţională (europalibera.org)

În contextul celei de-a patra suspendări din funcţie a preşedintelui moldovean, Igor Dodon, după refuzul de a semna decretul de numire a noilor miniştri propuşi de Partidul Democrat, fostul judecător la Curtea Constituţională, Nicolae Osmochescu, a menţionat că potrivit Constituţiei Republicii Moldova, preşedintele poate fi suspendat din funcţie ori de câte ori este nevoie, astfel că cel mai probabil aceasta nu este ultima lui suspendare.

Mai mult decât atât, acesta a explicat că în Constituţie este stipulat că el poate fi suspendat atunci când se eschivează de la exercitarea funcţiilor sale constituţionale, şi „este un caz concret când el se eschivează de la exercitarea unei funcţii pe care el este obligat s-o exercite – desemnarea candidaturilor înaintate repetat de către guvern pentru desemnarea în funcţia de ministru”.

Chiar dacă şeful statului şi-ar fi explicat decizia prin faptul că de la numire şi până acum, componenţa Guvernului a fost schimbată aproape în totalitate, în opinia lui, Cabinetul de miniştri nemaiavând legitimitate, Osmochescu a specificat că aceasta nu este decât poziţia preşedintelui.

„Asta este poziţia dlui preşedinte, dar ea nu este corectă, pentru că Guvernul este absolut legitim, el a fost învestit de către un Parlament absolut legal şi constituţional ales de către electorat. Nu vorbim de calitatea Parlamentului, vorbim de procedura de alegere. Şi deci Guvernul este absolut legal, indiferent la ce oră a fost învestit, când şi de ce fracţiuni ale Parlamentului”, a declarat Nicolae Osmochescu în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Totodată, expertul în drept constituţional a ţinut să puncteze că, deşi Dodon încearcă din răsputeri să-şi argumenteze unele decizii, în cei aproape doi ani de când a fost ales, „a încălcat de mai multe ori mai grav şi mai serios, cu efecte mult mai negative, Constituţia şi s-au acumulat absolut suficiente sau mai mult decât suficiente motive şi criterii pentru a iniţia procedura de impeachment”.

Însă o astfel de procedură nu va fi luată în calcul de către majoritatea parlamentară, indiferent de declaraţiile şi încălcările admise de către şeful statului, întrucât predomină interesele politice care îi fac pe deputaţi să afirme că nu ar fi nici contextul, nici momentul suspendării definitive a lui Dodon.

„Eu sunt ferm convins că iniţierea unui proces de impeachment în cazul dat va fi în defavoarea majorităţii parlamentare şi partidelor care fac parte din majoritatea parlamentară şi va avantaja pentru viitoarele alegeri Partidul Socialiştilor şi pe dl Dodon personal”, consideră expertul.

Astfel, luând în considerare faptul că ultima sesiune a actualului Parlament abia a început, iar legi cu care Dodon a declarat anterior că nu ar fi de acord urmează încă a-i fi trimise pentru promulgare, Osmochescu a specificat că şeful statului „va utiliza dreptul său de veto relativ şi nu le va promulga, le va întoarce în Parlament”, ceea ce va duce la noi suspendări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe