Nicuşor Dan, despre acuzaţiile de plagiat la adresa lui Kovesi: "Este un atac la securitatea naţională!"

Nicuşor Dan
Nicuşor Dan (Epoch Times Romania)

Liderul Uniunii Salvaţi România, Nicuşor Dan, a opinat miercuri că atacurile lansate în ultima vreme la adresa Laurei Codruţa Kovesi reprezintă un atac la adresa DNA şi, finalmente, la securitatea naţională.

"Aparent este un atac împotriva unei persoane, dar este, în fapt, un atac împotriva unei instituţii. Această instituţie rezolvă o chestiune a corupţiei despre care suntem cu toţii de acord că ţine de securitatea naţională, deci este de fapt un atac la securitatea naţională pe care îl poartă nişte partide care pretind că păstrează fiinţa naţională şi tot felul de vorbe frumoase... În opinia mea, este una din temele importante ale acestei campanii electorale - lupta între un stat în care justiţia funcţionează şi o coaliţie a penalilor care doresc ca aceste lucruri să înceteze", a declarat Nicuşor Dan.

Acest fapt nu înseamnă însă că teza Codruţei Kovesi nu trebuie verificată, ba dimpotrivă, "orice teză trebuie verificată şi răsverificată dacă există suspiciuni de plagiat asupra ei".

Cât despre fenomenul plagiatului în ansamblul său, Dan a precizat că USR este pentru funcţionarea unei instituţii independente, cum pare a fi CNATDCU, şi doreşte ca toate tezele de doctorat să fie publice, ceea ce, în acest moment, nu se întâmplă.

"Toate tezele de doctorat să fie publice şi să avem o instituţie în care toţi să avem încredere, care să analizeze toate tezele de doctorat, pentru că, din punct de vedere ştiinţific, să spui dacă o teză de doctorat sau nu este un plagiat, este o chestiune foarte simplă", a adăugat Dan.

Declaraţiile liderului USR au fost făcute în cadrul unei conferinţe de presă în care formaţiunea şi-a prezentat programul politic. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici

Reamintim că recent deputatul PRU Sebastian Ghiţă s-a "autodenunţat", susţinând că a participat la o presupusă măsluire a raportului referitor la lucrarea de doctorat a şefei DNA. Kovesi a negat acuzaţia, însă a refuzat să ceară reanalizarea lucrării DNA, susţinând că acest demers trebuie făcut de cei care au îndoieli, nu de ea.

"Sper că glumiţi. Adică eu, care am o teză corectă, să spun – 'vă rog, verificaţi-mi dvs. teza, că eu ştiu că e corectă, dar verificaţi-o şi dvs'. Cine contestă acest verdict definitiv, să vină cu probe şi să facă sesizare", a declarat şefa DNA, întrebată fiind de ce nu cere reanalizarea lucrării.