Noi fenomene bizare în apropiere de Izvoarele, Galaţi. Peşti morţi pe râul Bârlădel

Platformă nou turnată la Schela, lângă Izvoarele
Platformă nou turnată la Schela, lângă Izvoarele (Ioana Florea/ Epoch Times)

Galaţiul, mai exact zona satului Izvoarele din Galaţi, a fost greu încercat în toamna lui 2013 de inundaţii şi, la scurtă vreme după aceea, de un roi de cutremure care i-au uimit până şi pe japonezi - peste 250 în mai puţin de o lună. Valul de cutremure, mici şi dese, însoţite de bubuituri puternice venite din adâncuri, în timp ce pământul se ridica şi se lăsa, a crăpat pereţii caselor, în grădinile oamenilor dădeai de apă doar înfigând un băţ în pământ, iar în unele fântâni apa a devenit fierbinte, în timp ce în altele mirosea rău şi îşi schimbase din calităţi (vezi video pe pagina originală Epoch Times).

Nu a trecut nicun an de atunci şi în zona greu încercată de fenomene pentru care autorităţile nu au avut nicio explicaţie satisfăcătoare (ba, mai mult, în timp ce locuitorii din Izvoarele continuau să raporteze cutremure, pe site-ul Institutului Naţional de Fizica Pământului nu se mai înregistra niciun seism) se mai produce un fenomen bizar.

Mass-media locală, mai exact viaţa-libera.ro a raportat luni că, în zona localităţii Traianu, râul Bârlădel, care traversează comuna Braniştea şi se varsă în Siret, a fost poluat "din cauze necunoscute." La suprafaţa apei au fost găsiţi mii de peşti morţi.

Marţi, peştii morţi au devenit, pentru autorităţi, câteva sute, în loc de câteva mii, iar Garda de Mediu Galaţi şi Apele Române au informat că acestia ar fi murit din cauza căldurii, care a dus la o proliferare fantastică a algelor din zonă, alge care au consumat oxigenul pe care-l respirau respectivii peşti, motiv pentru care aceştia au murit.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi a alertat medicii de familie din comuna Braniştea, dar şi din localităţile limitrofe pârâului Bârlădel, "unde au murit sute de peşti în urmă cu o zi din cauza lipsei de oxigen", a anunţat, marţi, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Valentin Boldea.

Merită menţionat că temperaturile înregistrate în zonă au fost cuprinse între 20 şi 32 de grade, temperaturi peste 30 de grade înregistrându-se doar în trei zile (şi nu înainte de moarte peştilor), în rest temperaturile fiind sub media perioadei.

La fel ca şi satul Izvoarele, unde s-au înregistrat fenomenele pe care le-am menţionat, Braniştea este la câţiva kilometri de Parcul 12 Schela, presărat cu sonde pentru extracţia ţiţeiului OMV Petrom.

Reamintim că în toamna anului trecut, un buletin de analiză a apei prelevată din Izvoarele a atestat prezenţa nitraţilor, amoniului şi hidrogenului sulfurat, ceea ce a dat naştere suspiciunii că în zonă, unde există o pădure de sonde OMV-Petrom, s-ar fi fracturat hidraulic, ceea ce ar putea explica atât înfiltraţiile din fântâni, cât şi cutremurele, fenomen asociat exploatării hidrocarburilor prin metoda fracturării, ce prespupune injectare în sol, la mare presiune, de apă "îmbogăţită" cu substanţe chimice, multe dintre ele extrem de toxice.

Pe lângă sondele clasice instalate la Schela de zeci de ani, reporterii noştri, care au vizitat zona la finele lui ianuarie 2014 - după ce autorităţile anunţaseră că seismele din Izvoarele încetaseră, fapt infirmat de localnicii - au descoperit nişte rezervoare de beton suspecte, a căror întrebuinţare este până în prezent neelucidată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne