Noul Cod Fiscal. Lăzăroiu: M-a mirat entuziasmul unor oameni de afaceri. În cazul unei găuri în buget, tot ei plătesc

Sebastian Lăzăroiu
Sebastian Lăzăroiu (onlinestudent.ro)

Fostul ministru al Muncii, Sebastian Lăzăroiu, le atrage atenţia oamenilor de afaceri entuziasmaţi acum de măsurile de relaxare fiscală din noul cod realizat de guvernul Ponta că, dacă eşuează "îmbunătăţirea colectării", găurile de la buget vor fi umplute tot pe spatele mediului de business.

"Consiliul Fiscal, ca şi FMI, îşi exprimă rezervele faţă de noul Cod Fiscal. De fapt, nu faţă de noul cod, cât faţă de strategia aleasă de guvern. Care zice aşa - ne apucăm şi scădem taxe, impozite, în ideea că în paralel vom îmbunătăţi colectarea. Problema e cu acest "în paralel". Nu de alta, dar statul român a tot combătut evaziunea de vreo câţiva ani, dar nivelul colectat al TVA este tot de 13% (în loc de 24%)", a precizat Sebastian Lăzăroiu.

În viziunea fostului consilier prezidenţial problema este simplă - şi dacă îmbunătăţirea colectării eşuează? Mai poţi atunci să te joci cu Codul Fiscal şi să revii la taxe şi impozite mai mari? Mai poţi să iei cu cealaltă mână ce ai dat? Probabil că asta se va întâmpla.

"Pe mine m-a mirat entuziasmul cu care au fost primite măsurile de relaxare fiscală în mediul de afaceri. Am auzit şi voci care spuneau - "să se facă, ce ne pasă nouă de impactul bugetar? Să se descurce statul, că de aia e stat". Sigur că orice relaxare fiscală e bună, ca orice mărire de salarii şi pensii. Problema este că avem totuşi nişte constrângeri macro-economice.

Şi, dacă eşuează "îmbunătăţirea colectării", îşi imaginează vreun om de afaceri că găurile vor fi umplute altfel decât tot pe spatele mediului de afaceri? Îşi imaginează vreun patron sau manager că dacă relaxarea va produce o gaură în buget, politicienii vor tăia cheltuielile (adică salarii şi pensii, în definitiv)? Mă aştept să nu fie nimeni aşa de naiv", a mai precizat Sebastian Lăzăroiu.

Fostul ministru aminteşte că oamenii de afaceri s-au bucurat şi prin 2007-2008, când crescuseră nemăsurat salariile şi pensiile şi, deci, consumul, şi, doi ani mai târziu, s-au trezit cu 24% TVA de la 19%.

"Şi încă au avut noroc că guvernul de atunci a pus şi în sarcina bugetarilor o parte din sacrificii. Dar asta n-o să se mai întâmple vreodată în România. În cazul unei găuri în buget, tot mediul de business va plăti", a concluzionat Sebastian Lăzăroiu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.