Noul guvern interimar al Braziliei, zguduit de un scandal privind corupţia

Guvernul interimar brazilian a fost zguduit de o înregistrare audio ce sugerează o conspiraţie pentru alungarea de la putere a preşedintei Rousseff şi stoparea unei investigaţii privind corupţia. Înregistrarea ar putea fi începutul unui nou scandal.
Ministrul brazilian al planificării Romero Juca.
Ministrul brazilian al planificării Romero Juca. (Captură Foto)

Guvernul interimar al Braziliei a fost zguduit de prima criză majoră după ce o înregistrare audio divulgată pare să arate că noul ministru al planificării a conspirat pentru a bloca un masiv scandal de corupţie ce a prins în capcană clasa politică şi oamenii de afaceri din ţară.

Scandalul ce se prefigurează ameninţă să irite pieţele şi să adâncească instabilitatea din Brazilia la doar 11 zile după ce Senatul a votat suspendarea preşedintei Dilma Rousseff pe o perioadă de şase luni şi punerea ei sub acuzare pentru încălcarea normelor financiare în gestionarea bugetului federal.

Procesul împotriva lui Rousseff, care ar dura câteva luni, se va încheia cu un alt vot al Senatului, fiind necesară o majoritate de două treimi pentru ca preşedinta să fie destituită definitiv din funcţie.

Ministrul planificării Romero Juca, un aliat apropiat al preşedintelui interimar Michel Temer, a declarat luni că îşi va lua concediu după ce ziarul Folha de S. Paulo a publicat o conversaţie înregistrată între el şi fostul senator Sergio Machado.

Juca a fost persoana cheie a lui Temer pentru aprobarea în Congres a unei propuneri pentru un buget controversat care urmărea să reconstruiască încrederea internaţională şi să relanseze economia.

În conversaţia înregistrată în luna martie înainte de votul împotriva preşedintei Rousseff, Juca i-a spus lui Machado că ţara are nevoie de un “pact naţional” care părea să implice că el va încerca să oprească o anchetă masivă de corupţie privind delapidarea de fonduri la compania petrolieră de stat Petrobras.

Ancheta respectivă s-a soldat cu condamnări, acuzaţii şi investigaţii care ajung la toate nivelurile guvernului şi ale sectorului de afaceri. Juca, Temer, miniştrii şi mulţi parlamentari sunt investigaţi.

“Guvernul trebuie să fie schimbat pentru a opri această sângerare”, a declarat Juca când Machado i-a cerut ajutorul.

“Cea mai uşoară soluţie este să îl punem pe Michel”, a declarat Machado, care este de asemenea sub investigaţie.

Juca a căzut apoi de acord.

“Discut cu generalii, cu comandanţii militari. Ei sunt de acord cu acest lucru, au declarat că îl vor garanta”, a susţinut Juca, adăugând că, de asemenea, lucrează cu judecători de top.

Susţinătorii lui Rousseff au declarat că înregistrarea este o dovadă că opoziţia urmăreşte să o destituie pentru a opri investigaţiile împotriva corupţiei.

Rousseff a descris procedurile pentru destituirea ei ca fiind o lovitură motivată politic. Ea a susţinut că artificiile contabile pe care le-a folosit – adică manipularea conturilor publice înaintea realegerii sale ca preşedintă a ţării în 2014 – nu au fost ilegale.

“Acest lucru arată care este adevăratul motiv din spatele loviturii împotriva democraţiei noastre şi împotriva mandatului preşedintei Rousseff”, a scris pe Twitter Ricardo Berzoini, un fost ministru pentru relaţii politice care şi-a pierdut postul când Rousseff a fost suspendată. “Obiectivul lor este acela de a opri ancheta privind Petrobras, pentru a suspenda investigaţiile”.

Juca a recunoscut înregistrarea la o conferinţă scurtă de presă ce a avut loc luni, dar a negat orice ilegalitate. El a susţinut că, totuşi, comentariile sale au fost scoase din context şi că “sângerarea” la care s-a referit a avut de a face cu economia slăbită şi paralizia politică din ţară.

Totuşi, în înregistrare nu există nicio menţiune despre economie.

În plus, Juca a susţinut în conversaţie că dorea să îl îndepărteze pe judecătorul Sergio Moro din ancheta Petrobras, în care este implicat acesta, precum şi aliaţii apropiaţi ai lui Temer şi preşedintele Senatului, Renan Calheiros.

Moro este judecătorul federal care monitorizează o mare parte a anchetei privind corupţia. El a declarat luni la un eveniment că “sectorul judiciar şi-a demonstrat independenţa în relaţie cu celelalte puteri şi faţă de orice interferenţă politică”.

Îîn ceea ce priveşte înregistrarea audio, nu a fost clar cum a obţinut-o ziarul sau de ce a publicat-o după votul din Senat pentru avansarea procesului legat de destituirea lui Rousseff.

Ziarele au speculat că Machado a negociat o înţelegere şi că s-ar putea să fi înregistrat conversaţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe