"Nu are nimeni un job pentru mine?" - Ghirkin e şomer şi spune că are nevoie de bani

Soldatul-spion rus "Strelkov", pe numele său adevărat Igor Girkin
Soldatul-spion rus "Strelkov", pe numele său adevărat Igor Girkin (Captură ecran)

Fostul lider al militanţilor din autoproclamata Republică Populară Doneţk (RPD), Igor Ghirkin (Strelkov) pare să fi rămas fără loc de muncă şi fără mijloace de subzistenţă. Potrivit The Moscow Times, el s-a plâns recent cu privire la situaţia sa financiară în timpul unei întâlniri cu susţinătorii - membri ai celulei moscovite a "Comitetului 25 Ianuarie".

"Nimeni nu are un loc de muncă pentru mine? Am rămas fără loc de muncă de şase luni", a recunoscut el, răspunzând la întrebările din public.

Potrivit lui Ghirkin, el a fost de mai multe ori la tot felul de autorităţi pentru a merge să lupte în Ucraina, dar a fost refuzat peste tot.

"Acelaşi Wagner - acolo se plăteşte măcar ceva ... Nu că acesta ar fi cel mai important indicator pentru mine - este, desigur, ultimul indicator - dar totuşi", s-a plâns fostul comandant separatist.

La începutul lunii decembrie, Ghirkin şi-a anunţat întoarcerea la Moscova după o a doua încercare nereuşită de a se oferi voluntar pe frontul din Ucraina. În Doneţk, a petrecut zece zile "încercând să îndeplinească atribuţiile de şef de stat major de batalion" înainte de a afla că era în funcţie dar că "nu figura în niciun fel" oficial.

După aceea, Ghirkin a încercat să negocieze aderarea la gruparea de mercenari "Wagner", dar după o polemică cu fondatorul acesteia, Evgheni Prigojin, a refuzat să semneze un contract.

După ce s-a întors de pe front, Ghirkin a anunţat că nu se va mai "da cu capul de pereţi" pentru a intra în rândul trupelor şi va începe "să caute în domeniul politic".

"Să încep să strâng donaţii pentru discursurile mele? Ei bine, nu vreau, sincer, nu vreau", a declarat fostul lider separatist care susţine că i s-au oferit bani pentru spectacole, dar nu i-a acceptat niciodată.

"Au fost momente în care am scris la comandă pentru site-uri, dar am scris clar poziţia mea", a subliniat el, adăugând că taxele pentru articole "le transfera imediat în Donbas, adică nu le-a pus în buzunarul său".

De asemenea, Ghirkin nu intenţionează să facă bani din memoriile sale în viitorul apropiat.

"Repet pentru a suta oară: am promis că îmi voi scrie memoriile peste 20 de ani. [...] Credeţi-mă, există chiar şi oameni care mai trăiesc acum acolo şi mulţi care ar putea foarte bine să fie afectaţi de memoriile mele", a menţionat el.

Dacă începi să scrii memorii despre evenimentele din 2014 din Ucraina, va trebui fie să "scrii adevărul în chestiuni de principiu", fie să nu le publici deloc, a afirmat Ghirkin.

La 17 noiembrie, Tribunalul districtual din Haga l-a condamnat pe Ghirkin la închisoare pe viaţă în contumacie în cazul doborârii avionului de pasageri MH17 al Malaysia Airlines în 2014. Alţi doi inculpaţi în acest caz au primit sentinţe similare în absenţă: Serghei Dubinsky (cetăţean rus - ofiţer superior în retragere al GRU din armata rusă din iulie 2014) şi Leonid Kharchenko (cetăţean ucrainean - comandant al unităţii de informaţii GRU din RPD din iulie 2014).

Participând la o dezbatere din 2017 cu politicianul Alexei Navalnîi, Ghirkin a afirmat că trăieşte "din salariul şi pensia militară". Când a fost întrebat de unde şi-au procurat armele separatiştii pe care îi conduce şi ai căror bani au fost folosiţi pentru a cuceri Slaviansk, el a răspuns: "Am luat armele în Crimeea, banii sunt tot acolo".

"Am plecat din Donbas pentru că mi s-au impus astfel de condiţii. În ce condiţii, nu pot să vă spun. Ca ofiţer", a precizat fostul şef al Ministerului Apărării din RPD, plângându-se că nu a primit niciun ban pentru "serviciul" său.

"Nu am primit nimic pentru aşa-zisa mea evadare, nici pentru serviciul meu. Acum trăiesc la fel ca înainte de Crimeea şi chiar mai rău. Trăiesc din salariul meu şi din pensia militară", declara Ghirkin la acea vreme.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe