Nu se vorbea de pace în Siria?

Siria, Alep: Ororile războiului.
Siria, Alep: Ororile războiului. (ACHILLEAS ZAVALLIS / AFP / Getty Images)

Discuţiile dintre regim şi opoziţie au fost deja uitate iar războiul continuă, provocând sute de morţi.

În fiecare zi sunt noi victime, probleme dramatice care riscă să nu se oprească pentru luni de zile, în timp ce negocierile de pace par să fie doar o amintire. Pe scurt, situaţia din Siria nu s-a îmbunătăţit în ciuda încercărilor diplomaţilor occidentali de a ajunge la o înţelegere.

Dincolo de bunele intenţii, cifrele cu privire la tragedia umanitară continuă să fie impresionante, după cum reiese din cele referitoare la persoanele refugiate din cauza conflictului care a început în urmă cu trei ani.

Regimul lui Bashar Assad a câştigat o putere tot mai mare, datorită sprijinului concret acordat de Iran şi de miliţia libaneză Hezbollah, iar astăzi, nimeni nu ar fi dispus să emită o ipoteză de colaps al acestuia. Una dintre probleme este divizarea în rândul facţiunilor rebele. Pe de o parte există Armata Siriană Liberă, care se bucură de sprijinul Statelor Unite, pe de altă parte se află islamiştii extremişti, cu organizaţii cum ar fi Frontul Al-Nusra şi Statul Islamic din Irak şi Levant (celebrul Isis).

Preşedintele sirian nu acceptă condiţiile, preferând să meargă pe drumul său. Intenţia lui este într-adevăr aceea de a conduce ţara la vot pentru a obţine o legitimitate populară. Cu toate acestea, liderul de la Damasc nu mai este un partener de încredere.

"Nu poate avea loc a treia rundă de discuţii, înainte de a avea o delegaţie a regimului pregătită să discute serios ordinea de zi", a spus într-un interviu pentru Daily Beast, Hadi Al Bahra, liderul Coaliţiei Opoziţiei Siriene la masa negocierilor. Cuvinte care sugerează îndepărtarea de o eventuală dată a întâlnirii.

În timp ce Occidentul se află în impas, cu reprezentantul ONU, Lakhdar Brahimi, care nu a stabilit o nouă dată pentru continuarea negocierilor de pace, Liga Arabă a cerut din nou o soluţie politică a conflictului.

Pe de altă parte, Ahmad al-Jarba, reprezentantul opoziţiei, a reiterat solicitarea de se a trimite cele mai bune arme gherilelor rebele şi de creştere a activităţilor de sprijin umanitar. O poziţie care nu pare să îmbrăţişeze cauza unui sfârşit diplomatic al războiului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe