"Nu sunteţi singuri" - Românii din Diaspora, solidari cu ţara

Românii plecaţi pe alte meleaguri vor ieşi în stradă şi în zilele următoare, pentru a comemora victimele tragediei de la Colectiv şi a sprijini schimbarea care se pregăteşte acasă.
Protest de amploare în Bucureşti în urma tragediei de la Colectiv
Protest de amploare în Bucureşti în urma tragediei de la Colectiv (Epoch Times România)

Diaspora se solidarizează cu tragedia tinerilor din România. În mai multe oraşe mari ale lumii, românii care nu i-au uitat pe cei de acasă anunţă manifestări de solidaritate cu familiile victimelor din Colectiv şi cu marea familie numită România.

Astăzi pe 5 noiembrie, la ora 17,30 ( ora Belgiei), românii din diapora belgiană sunt aşteptaţi în faţa Ambasadei României de la Bruxelles, pentru a aprinde o lumânare şi a păstra un moment de reculegere pentru cei care s-au stins în tragedia de la Colectiv.

”Vrem să transmitem mesajul nostru de încurajare celor care au supravieţuit şi luptă acum pentru viaţă. Nu sunteţi singuri. Suntem cu gândul la voi. Mulţumim Ambasadei, care a sprijinit această iniţiativă şi s-a oferit să înştiinţeze autorităţile belgiene despre organizarea acestui eveniment”, au scris organizatorii pe Facebook.

În Franţa, la Paris, românii se vor vedea vineri, la un flashmob în faţa Ambasadei României, în memoria celor pieriţi în incendiu, urmând ca, probabil duminică, să aibă loc şi un protest. Detalii aici

Românii din Madrid îşi dau întâlnire pe 7 şi 8 noiembrie, în faţa Consulatului şi respectiv Ambasadei României, unde vor aprinde o lumânare în memoria celor duşi. Evenimentele pot fi accesate aici şi aici

"S-au stins 32 de suflete, s-au distrus sute de familii, durerea a cuprins o întreagă ţară şi a depăşit frontierele...Toate acestea s-au întâmplat cu consimţământul nostru tacit, al fiecăruia dintre noi...Am tăcut...şi tăcând, am închis ochii în faţa corupţiei şi i-am permis să existe şi să se hrănească, să crească şi să cuprindă o ţară întreagă...Tăcerea Ucide#Colectiv...
Ne rămân multe lecţii de viaţă în urma tragicului accident din Bucureşti, o durere sfâşietoare pe care nu o vom putea şterge niciodată. De undeva, de dincolo de zări, "vinovaţii fără vină cer să se facă lumină"... De undeva de sus, ei şi-ar dori ca noi să nu mai stăm tăcuţi în faţa unui sistem corupt, şi-ar dori ca "trecerea" lor să nu fie zadarnică... Măcar atât putem face!
Duminică, de la orele 15:30, vă invităm în faţa Ambasadei României din Madrid, cu o floare şi o lumină în amintirea celor care nu mai sunt...care au murit într-un incendiu absurd şi învăluit în mistere, al unui trist început de noiembrie.
5 minute de tăcere pentru comemorarea lor...ultima noastră tăcere să fie doar pentru ei... ultima le-o datorăm lor...
Tăcerea ucide...şi a ucis...Iertaţi-ne că n-am ştiut că prin tăcere se pot ucide oameni...", scriu organizatorii.

La Dublin, românii anunţă un protest împotriva clasei politice pe 6 noiembrie, începând cu ora 18, ora locală, în faţa ambasadei.

"O tragedie s-a produs din cauza indolenţei, iresponsabilităţii şi corupţiei. Nu e nici prima, nici ultima oară când nepăsarea şi abuzul de putere fac victime. Răbdarea noastră a ajuns la capăt. Tristeţea şi revolta nu ne mai lasă să închidem ochii. Vrem să nu mai fim minţiţi şi umiliţi de către cei care au putere politică şi administrativă.

Nimic nu va mai fi la fel. Ne vedem în stradă!

În toată lumea vineri se iese în stradă. Haideţi să fim solidari cu restul. Chiar mai putem îndura atâta minciună şi umilinţă? Ieşiţi vineri în stradă să cerem demisia clasei politice şi să aprindem o lumânare pentru victime!", scriu organizatorii, pe Facebook

Şi la Milano, românii se vor reuni vineri, începând cu ora 18.00, în faţa consulatului României. Solidari cu cei de acasă, românii anunţă că răbdarea lor a ajuns la capăt. Detalii aici