O nouă epurare în sistemul judiciar turc: 96 de judecători şi procurori au fost schimbaţi din posturi

Premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan.
Premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan. (THIERRY CHARLIER / AFP / Getty Images)

Nouăzeci şi şase judecători şi procurori au fost schimbaţi din posturi în cadrul unei noi remanieri a sistemului judiciar turc desfăşurată pe 21 ianuarie. Printre cei schimbaţi din posturi se numără şi procurorului-şef al Izmir, Hüseyin Baş, care conducea o anchetă critică privind luare de mită într-un dosar de fraudă din portul Izmir.

Baş a fost numit în provincia Samsun de la Marea Neagră în aceeaşi zi în care principala formaţiune de opoziţie, Partidul Popular Republican, a dezvăluit stenograma unei conversaţii a subsecretarului Ministerul Justiţiei, Kenan Ipek, care l-a sunat pe procurorul din Izmir pentru a opri o investigaţie care implica o rudă a candidatului pentru postul de primar, Binali Yıldırım, din cadrul partidului de guvernământ AKP.

Süleyman Bağrıyanık, procurorul şef din Adana, unde forţele Jandarmeriei au percheziţionat şapte camioane aparţinând agenţiei de informaţii a Turciei, provocând furia guvernului, a fost, de asemenea, pe lista celor înlocuiţi.

Proaspăta remaniere a Consiliului Suprem al Judecătorilor şi Procurorilor (HSYK) Turciei vine la mai puţin de o săptămână după un alt val de schimbări din funcţie, care l-a implicat pe procurorul şef al Istanbulului, precum şi pe procurorii care se ocupă de anchetarea cazului de mită carei-au implicat pe trei copii de miniştri ai guvernului AKP.

În acest timp Parlamentul dezbate o lege care creşte controlul guvernului asupra instituţiei, care joacă un rol cheie în misiuni.

Reorganizările judiciare vin după o epurare masivă în cadrul Departamentului de Poliţie – reacţia lui Erdogan faţă de mişcarea Gullen, având mulţi suporteri în rândul poliţiei, armatei şi sistemului judiciar. Potrivit unor analişti politici, situaţia dificilă în care se găseşte acum regimul Erdogan este strâns legată de clericul musulman Fetullah Gulen.

La 21 decembrie a fost demarată o anchetă în care fiii mai multor miniştri turci sunt acuzaţi de corupţie organizată, spălare de bani şi contrabandă cu aur.

Mulţi analişti sunt de părere că este vorba despre o luptă de popularitate între susţinători lui Erdogan şi cei ai unui popular cleric musulman pe nume Fetullah Gulen, care este proprietarul unor ziare, organizaţii caritabile şi şcoli. Gulen, care se află în Statele unite din 1999, este considerat cel mai popular cleric al ţării şi este privit ca fiind un moderat liberal.

Erdogan acuză că ancheta este un complot organizat împotriva guvernului său de către agenţi locali ai puterilor străine şi a reacţionat dând afară numeroşi ofiţeri de poliţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe