Obama a anunţat al treilea nivel de sancţiuni împotriva Rusiei

Barack Obama, 4 noiembrie 2013
Barack Obama, 4 noiembrie 2013 (SAUL LOEB / AFP / Getty Images)

Preşedintele american, Barack Obama, a anunţat, luni, al treilea nivel de sancţiuni împotriva oficialilor ruşi, măsuri menite să-l oprească pe preşedintele rus Vladimir Putin de la continuarea agresiunilor împotriva Ucrainei.

Lista de sancţiuni a Statelor Unite va fi întărită de Uniunea Europeană după întrunirea diplomaţilor din cele 28 de state membre ale uniunii, ce va avea loc astăzi la Bruxelles.

Paramilitarii pro-Rusia din estul Ucrainei au ignorat cererile internaţionale de a detensiona conflictul, capturând, luni, două clădiri guvernamentale din oraşul Konstantinovkova. Începând de vineri, forţele pro-Rusia au luat ostateci opt observatori ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, printre care şi patru germani.

Măsurile anunţate de Obama nu au inclus sancţiunile mai largi ce vor ţinti sectoarele energetice şi financiare ruse.

”Vom păstra în rezervă câţiva paşi adiţionali, pe care vom putea să-i luăm dacă situaţia va escalada şi mai mult”, a declarat Obama, sugerând că măsurile actuale s-ar putea dovedi ineficiente.

”Scopul nu este să-l ţintim pe Putin personal, ci să-i schimbăm calculele în ceea ce priveşte modul în care acţiunile pe care le efectuează în Ucraina ar avea un impact advers faţă de economia rusă pe termen lung”, a adăugat Obama.

Moscova a catalogat sancţiunile impuse până acum de Occident ca fiind inutile.