Obama vrea ca Pentagonul să antreneze rebelii sirieni moderaţi

Barack Obama, 4 noiembrie 2013
Barack Obama, 4 noiembrie 2013 (SAUL LOEB / AFP / Getty Images)

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, intenţionează să implementeze un program de echipare şi pregătire a rebelilor sirieni moderaţi, completând programul de pregătire condus de Agenţia Centrală de Informaţii, pe care preşedintele american l-a autorizat cu un an în urmă.

Noul program militar va reprezenta o extindere semnificativă a eforturilor depuse de Washington privitor la ameninţarea teroristă din Orientul Mijlociu. În plus, pe lângă rebelii sirieni, Casa Albă intenţionează să susţină ţările învecinate Siriei ce se află sub ameninţarea guvernului al-Assad.

„Preşedintele îşi va face clară intenţia de a-şi extinde susţinerea faţă de operaţiunea siriană moderată şi sporirea suportului nostru pentru vecinii Siriei, care se confruntă cu ameninţări teroriste ce emană din situaţia creată de al-Assad în Siria”, a comunicat un oficial al administraţiei Obama.

Decizia vine după o dezbatere lungă de peste un an, în care liderii de la Pentagon au avizat administraţia prezidenţială împotriva unei implicări şi mai profunde în conflictele complicate din Orientul Mijlociu.

Oficialii de la Pentagon au subliniat de asemenea unele din problemele care vor apărea când se vor determina grupurile de rebeli ce pot participa la programul militar. Pregătirea propriu zisă va fi efectuată de către forţele de operaţiuni speciale ale Statelor Unite.

Implicarea profundă a Statelor Unite în conflictul din Orientul Mijlociu are ca scop, potrivit Casei Albei, întărirea capabilităţii militare a forţelor siriene moderate, care s-ar confrunta atât cu forţele guvernului de la Damasc cât şi cu grupările teroriste islamiste Al-Qaeda.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe