Siria întârzie abandonarea armelor chimice

Imagine de arhivă a preşedintelui sirian Bashar al-Assad
Imagine de arhivă a preşedintelui sirian Bashar al-Assad (Hassan Ammar / AFP / Getty Images)

Guvernul Bashar al-Assad nu a făcut niciun progres pentru mobilizarea ultimului transport de arme chimice, crescând probabilitatea ca Siria să depăşească termenul limită stabilit pentru distrugerea depozitelor de materiale chimice toxice, au anunţat, joi, oficialii Marii Britanii, conform Reuters.

Adjunctul reprezentantului britanic al Organizaţiei pentru Prohibiţia Armelor Chimie a transmis oficialilor de la Haga că materialele necesare la împachetarea celor 100 de tone de chimicale toxice au ajuns în Siria.

„Dar tot nu există niciun semn care să indice transportul chimicalelor şi nici indicii cu privire la momentul când se vor mişca”, a comunicat oficialul britanic.

În urma atacurilor cu gaz sarin din Siria soldate cu moartea a mii de persoane, preşedintele sirian Bashar al-Assad a convenit să predea armamentul chimic pentru distrugere.

Acordul cu Rusia şi Statele Unite semnat anul trecut a salvat Siria de la o intervenţie armată din partea Occidentului. Guvernul al-Assad este acuzat de Washington de cele mai mai atrocităţi cu arme chimice din ultimele decenii.

În ciuda dovezilor, guvernul Bashar al-Assad a negat acuzaţiile, dând vina în schimb pe rebelii anti-guvernamentali. Damascul păstrează în continuare 7% din cele 1.300 de tone declarate, cantitatea de compuşi chimici toxici fiind suficientă pentru un atac chimic pe scară largă.

Guvernul sirian a depăşit deja mai multe termene limită, cel mai recent fiind pe 27 aprilie. În plus, al-Assad a refuzat să distrugă zecile de facilităţi ce fac parte din programul de înarmare chimică.

În cadrul acordului, întreaga rezervă de armament chimic a Siriei trebuia să fie distrusă până la jumătatea anului 2014, dar „este din ce în ce mai clar că termenul limită de pe 30 iunie nu va fi respectat”, au comunicat oficialii britanici.