Şeful Pentagonului vizitează Israelul pe motive „cruciale de securitate regională”

Secretarul american al Departamentului de Apărare, Chuck Hagel la Pentagon.
Secretarul american al Departamentului de Apărare, Chuck Hagel la Pentagon. (youtube.)

Secretarul Departamentului de Apărare al SUA, Chuck Hagel, a sosit miercuri în Israel pentru a discuta cu liderii de la Ierusalim probleme precum „cooperarea bilaterală militară şi problemele regionale”, a notat Mediafax.

Hagel s-a deplasat la Tel Aviv la scurt timp după o vizită în Iordania, unde a discutat cu oficialii iordanieni subiecte precum „cooperarea militară, mijloace de consolidare a securităţii frontierelor şi probleme regionale”, conform oficialilor iordanieni.

Vizita din Iordania a secretarului american a survenit concomitent cu exerciţiile militare comune ale SUA şi Iordania. Pentagonul mobilizează peste 1.000 de soldaţi în Iordania, un aliat important al Washingtonului la graniţa cu Siria.

La o săptămână după vizita consilierului american pentru Securitate Naţională, Susan Rice, la Tel Aviv, Hagel se va întâlni cu omologul său israelian Moshe Yaalon, cât şi cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu.

Chuck Hagel va aborda „probleme cruciale de securitate regională şi bilaterală, între care cooperarea în materie de apărare antirachete", a precizat secretariatul Apărării.

Pe timpul vizitei de două zile, Hagel va asista şi la un exerciţiu militar al armatei israeliene.

Vineri, secretarul american va fi primit de către preşedintele israelian, Shimon Peres, la Muntele Herzl, cel mai mare cimitir militar al ţării.

Preşedintele SUA, Barack Obama, s-a întâlnit, marţi, cu liderul opoziţiei siriene, Ahmad Jarba, denunţând, în timpul discuţiilor, ilegitimitatea guvernului Bashar al-Assad.