Oficiali ai fostei administraţii Obama depun mărturie într-o anchetă legată de amestecul Rusiei în alegerile americane

Doi oficiali de top ai administraţiei Obama urmează să depună mărturie astăzi în faţa unei comisii a Senatului SUA, în cadrul unei investigaţii privind interferenţa ruşilor în campania prezidenţială americană din 2016.
James R. Clapper.
James R. Clapper. (Brendan Smialowski/AFP/Getty Images)

Sally Yates, fostă adjunctă a Procurorului General al SUA care a rămas alături de noua administraţie a preşedintelui Donald Trump, înainte să fie concediată după 10 zile de la învestirea oficială a republicanului, şi James Clapper, directorul serviciilor naţionale de informaţii în timpul preşedintelui Barack Obama, vor depune mărturie, luni, în faţa Comisiei Juridice a Senatului SUA.

Comisiile de Informaţii ale Senatului şi Camerei Reprezentanţilor anchetează interferenţa ruşilor în campania prezidenţială americană din 2016 şi potenţialele legături dintre Moscova şi echipa lui Trump.

Yates urmează să depună mărturie cu privire la ce a ştiut administraţia Trump despre comunicaţiile lui Michael Flynn, fostul consilier al Casei Albe pe probleme de securitate naţională, cu oficiali ruşi înainte şi după alegerile prezidenţiale.

Flynn a fost concediat de Trump în 13 februarie după doar 24 de zile în noua sa funcţie. Trump a afirmat că l-a concediat pe Flynn deoarece acesta nu a adus la cunoştinţă în totalitate subiectele discutate cu ambasadorul rus la Washington în timpul perioadei de tranziţie.

Clapper va depune probabil mărturie dacă există vreo dovadă că membrii echipei de tranziţie a lui Donald Trump au colaborat cu Moscova pentru a influenţa alegerile prezidenţiale.

Preşedintele Trump a respins în mod constant concluziile serviciilor de informaţii americane, precum că Moscova a influenţat campania prezidenţială în favoarea sa şi în detrimentul democratei Hillary Clinton.