Osteoidul, ghipsul medical imprimat 3D care spune la revedere ghipsului tradiţional

Mioara Stoica
04.05.2014

alte articole

Ghipsul medical imprimat 3D
Ghipsul medical imprimat 3D (totb.ro)
Mioara Stoica
04.05.2014

Odată cu epoca imprimantelor tridimensionale, care ne oferă, deja, tot felul de obiecte - arme, lămpi sau haine, papuci, scaune, piese pentru avioane sau diverse alte componente ori părţi ale corpului uman - chiar şi medicina face paşi uriaşi.

Substanţele din care care este produs un ghips din nailon (care ar putea accelera vindecarea oaselor rupte cu 40%) îl fac să fie uşor, rezistent la apă, cu un design de ţesătură, care permite pielii să respire.

Ghipsul a fost conceput de către designerul Deniz Karahasin cu ajutorul tehnologiei imprimării 3D şi al ultrasunetelor. Osteoidul (căci aşa este numit) poate acţiona asupra osului rupt pentru a-i grăbi vindecarea, doar dacă este aplicat 20 de minute pe zi. Metoda este simplă: pe piele sunt fixaţi nişte conductori (LIPUS – ultrasunete cu pulsaţie de joasă intensitate), chiar pe osul afectat. Sunt lăsaţi acolo pentru intervalul de timp menţionat. Zona este rigidizată cu ajutorul ghipsului 3D.

Conceptul a câştigat secţiunea Imprimare 3D/design de produse în cadrul 2014 Golden A-Design Award.

Pentru ca ghipsul să fie perfect pentru pacient, fie că e vorba de o mână sau un picior, zona în care se află osul rupt este scanată cu un scaner special 3D conceput pentru corpul uman. Informaţia astfel obţinută este transferată unui program de modelare, care o transpune (cu ajutorul unor algoritmi şi al unui mecanism care fac să apară spaţiile osteoidului) în produsul final, alături de componentele necesare pentru conexiunea cu conductorii LIPUS. Produsul final (ghipsul osteoid medical) nu este doar eficient, ci şi mai estetic decât cel tradiţional.

Osteoidul, un instrument aparent puţin senzaţional, este foarte probabil să marcheze istoria medicinei la fel ca şi chirurgia cu laser. Este mai practic şi mai uşor de purtat decât ghipsul tradiţional. Acest ghips hibrid, care aduce în minte armurile medievale, sau costumele de super-erou, nu se deformează, nu este incomod, are un efect de regenerare important, nu este toxic, este în întregime reciclabil, permite ventilaţia membrelor înlăturând mirosul supărător care apare la numai o săptămână după aplicarea unui ghips tradiţional. În plus nu cauzează mâncărime. Pacientul îşi poate alege chiar şi culoarea polimerului utilizat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor