Papahagi: Băsescu s-a dezis de toţi cei ca mine pe care ne-a numit "intelighenţia" şi "deontologii"

Congresul Partidului Mişcarea Populară, 7 iunie 2014, Palatul Parlamentului. În imagine, Adrian Papahagi
Congresul Partidului Mişcarea Populară, 7 iunie 2014, Palatul Parlamentului. În imagine, Adrian Papahagi (Epoch Times România)

Adrian Papahagi, unul din membrii fondatori ai PMP, a vorbit joi despre relaţia sa cu preşedintele Traian Băsescu şi cu PMP, subliniind că şeful statului s-a dezis de toţi cei ca el, pe care i-a numit cu un oarecare dispreţ "intelighenţia" şi "deontologii", în cadrul interviului de miercuri seară de la postul B1 Tv, în care acesta şi-a arătat susţinerea pentru Elena Udrea la alegerile prezidenţiale.

„Vreau să dau câteva lămuriri privind relaţia mea cu Traian Băsescu şi PMP. Nu îi datorez nimic lui Traian Băsescu. Niciun leu, nicio funcţie, nici măcar sprijin în campania electorală din 2012, în competiţia internă din PDL sau PMP. Nu i-am solicitat niciodată nimic, nu mi-a cerut niciodată nimic: nici să spun ceva anume, nici să scriu, nici să fac. M-a tratat mereu cordial şi respectuos, l-am tratat mereu cu deferenţa cuvenită unui şef de stat şi unui om politic de mare talent. Între noi a existat o legătură de respect reciproc, între doi gentlemen, bazată pe consensul tacit asupra unor valori”, a precizat Papahagi.

Fostul membru PMP a amintit că i-a fost alături preşedintelui la referendum fiindcă apărau aceeaşi cauză şi fiindcă merita, obiectiv, sprijinul tuturor oamenilor de bună credinţă. Acesta i-a fost alături şi în crearea Mişcării Populare pentru că susţine că a crezut, văzând cine face parte din echipa fondatoare a FMP şi PMP, că se va putea crea un partid altfel, deopotrivă nou şi relevant, reformist şi principial.

„Îl respect pentru tot ceea ce a făcut pentru ţară, pentru lupta şi curajul lui. Nu m-am dezis de el şi voi continua să apăr principiile corecte pe care le-a slujit. Ieri, însă, Traian Băsescu s-a dezis de toţi cei ca mine, de toţi cei pe care i-a numit cu un oarecare dispreţ "intelighenţia" şi "deontologii". Acel gentlemen's agreement nerostit a fost anulat ieri. Nu înţeleg să fiu cauţiunea morală a unor politicieni ca Elena Udrea, nici exponat de vitrină, nici "să dau strălucire" unui proiect viciat”, a subliniat Papahagi.

De ce s-a îndepărtat de PMP

„În ce priveşte acţiunea mea în PMP: am demisionat din partid în luna februarie, după ce am observat că niciunul dintre colegii din conducerea Partidului şi Fundaţiei nu mă susţine într-o chestiune principială. Unii erau prea ocupaţi să-şi negocieze locul pe lista de europarlamentare, alţii nu percepeau deriva morală şi politică în care intra partidul sub conducerea informală a Elenei Udrea. S-au trezit între timp cu toţii”, a explicat membrul fondator al formaţiunii.

Acesta a revenit ulterior în PMP, pentru a face „o ultimă încercare de a avea un cuvânt de spus şi de a opri deriva partidului”, fiind singurul membru care se opusese pe faţă şi public liniei Udrea.

„Am considerat o datorie să-i mai avertizez încă o dată pe colegii alături de care pornisem la drum că partidul riscă să fie transformat în vehicolul ambiţiei personale a unui singur om. Între depunerea candidaturii şi congres, am aflat de la colegii din teritoriu cum fuseseră constituite multe delegaţii, prin eliminarea membrilor iniţiali şi înlocuirea lor cu trupele doamnei Udrea. A avut loc şi o discuţie cu Traian Băsescu, din care am înţeles clar către cine se îndreaptă preferinţele sale. Tot ce mai puteam face era o ultimă declaraţie publică, urmată de părăsirea unui proiect căruia chiar cel care l-a inspirat îi dădea o menire cu care nu puteam fi de acord”, a mai declarat Papahagi.

Fostul lider PMP se declară un om hotărât, nu unul laş şi oportunist, care nu a vrut să continue o pseudo-luptă într-un proiect în care nu mai credea. „PMP arată azi exact aşa cum şi-o doresc Traian Băsescu şi Elena Udrea. Nu aşa vedeam eu proiectul”, a adăugat acesta.

„Multe lucruri pe care le-am trăit, văzut şi auzit nu se pot spune aici, din respect pentru cei a căror încredere o am. Va veni însă şi vremea memoriilor, iar eu sunt filolog: notez totul în carneţel, cu ghilimele”, a concluzionat Adrian Papahagi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne