Laura Georgescu, pana de curent şi un protest inedit în faţa la CNA

Protest în faţa Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA)
Protest în faţa Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) (facebook.com/ValentinJucan)

Înarmaţi cu prelungitoare, prize şi becuri, aluzie la aşa-zisa pană de curent de la Consiliul Naţional al Audiovizualului care s-a sincronizat perfect cu derapajele de la Antena 3 din ziua în care s-a dat sentinţa în cazul Voiculescu, membrul CNA Valentin Jucan şi câteva zeci de persoane au desfăşurat miercuri o manifestaţie paşnică în faţa instituţiei, în cadrul căreia şi-au exprimat nemulţumirea faţă de şefa CNA, Laura Georgescu, şi de unii dintre membrii consiliului care, alături de aceasta, blochează desfăşurarea corespunzătoare a activităţii instituţiei.

„CNA-ul doarme şi Laurei Georgescu îi place tot mai mult să ne lase în pană de curent. Vino cu un bec, cu un cablu, cu o priză, cu orice crezi că îi poţi oferi Laurei Georgescu pentru a nu mai lăsa CNA-ul fără curent, de fiecare dată când vrea să facă un acuz. Sau pur şi simplu vino alături de mine să îi cerem demisia. CNA-ul nu este al ei. Este al tuturor românilor”, îndemna Valentin Jucan pe pagina sa de socializare.

La apelul lui Valentin Jucan au răspuns 50-60 de persoane, care au acuzat, la rândul lor, modul părtinitor în care este condusă instituţia şi au cerut demisia Laurei Georgescu, care se află în centrul unui scandal mediatic de proporţii după ce a fost înregistrată ameninţându-şi angajaţii, vorbind urât cu mai mulţi copii participanţi la un program de educaţie alternativă, dar şi vorbind despre mită, şantaj şi favorizarea postului România TV.

„Toată iniţiativa a pornit de la faptul că este a doua oară când are loc această aşa-zisă pană de curent. Am aşteptat un moment să îi oferim, în cadrul unei şedinţe, un cadou Laurei Georgescu, un prelungitor, dar aceasta nu s-a mai ţinut. A fost un apel către oameni, dacă ei consideră de cuviinţă să mi se alăture şi cred că gestul meu este unul corect. Eu nu m-am gândit la un miting. Am lansat acest apel – au participat 50-60, suficienţi pentru mine cât să transmitem public mesajul nostru. S-a cerut în mod paşnic demisia doamnei Georgescu. Este vorba de un gest simbolic. Demersul nu reprezintă un apel făcut exclusiv către persoana preşedintelui CNA, ci către întreaga instituţie. Este momentul ca această instituţie să nu mai deservească puteri politice şi să funcţioneze în folosul românilor”, a declarat Valentin Jucan pentru Epoch Times.

Respectiva pană de curent de la CNA la care se face referire a avut loc pe 8 august, în ziua condamnării lui Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare cu executare în dosarul ICA. În timp ce televiziunea acestuia, Antena 3, desfăşura o adevărată campanie împotriva magistraţilor şi a justiţiei, care a culminat cu instigarea oamenilor să iasă în stradă şi incidentele violente de la Cotroceni, CNA a rămas fără curent, iar emisiunile Antenei 3 din ziua respectivă nu au putut fi monitorizate.

De altfel, şi procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a denunţat inacţiunea de care a dat dovadă CNA, lăsând magistraţii lipsiţi de apărare în faţa linşajului desfăşurat de postul de televiziune al lui Voiculescu.

„Am venit cu starter, bec, conector şi creion electric ca să reparăm circuitele electrice de la CNA (Consiliul Naţional al Audiovizualului). Deşi suntem conştienţi că principalele probleme ale instituţiei sunt 'pe circuitul' politic şi nu pe cel electric. Situaţia de la CNA fiind de avarie, am venit cu un bec roşu”, a scris pe contul său de Facebook Cristian Şoimaru, unul dintre manifestanţi.

Valentin Jucan o acuză pe şefa CNA că foloseşte diverse tertipuri, precum întreruperea curentului în timpul şedinţei, falsificarea proceselor verbale ale şedinţelor, ascunderea înregistrărilor şedinţelor, inventarea de proceduri care au rolul unic de a bloca desfăşurarea mandatului de membru CNA. În opinia lui, aceste mecanisme lucrează în slujba unor infracţiuni. Membrul CNA a făcut deja două plângeri la Parchet, iar o a treia cu Narcisa Iorga la DNA.

„Noi nu mai putem să acceptăm aceste abuzuri. Nu mai putem să stăm alături de preşedintele CNA şi să discutăm despre echilibru în audiovizual în timp ce doamna favorizează radiodifuzori, după cum reiese din înregistrările apărute în presă. CNA poate să funcţioneze şi fără Laura Georgescu. Nu putem să continuăm în acest mod. Efectele provocate de derapajele din audiovizual sunt fără egal. Niciodată nu am fost într-o astfel de situaţie, nici nu am mai traversat o perioadă atât de agitată în care diferiţi radiodifuzori se războiesc până la punctul în are s-a ajuns la violenţe în stradă. Nu am mai traversat nicio perioadă atât de neagră în istoria CNA, cu un astfel de om în frunte”, a declarat Valentin Jucan.

Întrebată cum comentează iniţiativa lui Valentin Jucan, Laura Georgescu a calificat manifestaţia drept „un exerciţiu democratic, la care are dreptul orice cetăţean, cu atât mai mult cu cât, un om care la Revoluţia din 1989 avea 7 ani şi a ratat momentul”, potrivit agerpres.

Vino cu un bec, cu un cablu, cu o priză, cu orice crezi că îi poţi oferi Laurei Georgescu pentru a nu mai lăsa CNA-ul fără curent

Într-o declaraţie pentru postul B1 TV, Valentin Jucan a explicat că nu este pentru prima dată când preşedinte CNA întrerupe curentul pentru a ajuta Antena 3.

„Episodul care acum s-a petrecut în legătură cu înregistrările la Antena 3 nu este pentru prima dată. Doamna Laura Georgescu a întrerupt curentul la sala de şedinţe. Iar în următoarea şedinţă publică a spus că a existat o intervenţie a Enel. Eu am verificat. Sediul CNA se află în aceeaşi clădire cu sediul Ministerului Comunicaţiilor. Cei de la Enel mi-au spus că nimeni altcineva nu poate să intervină acolo, iar ei ar fi ştiut. Şi mi-au confirmat în scris că nu a existat o astfel de pană. Deci Laura Georgescu a apelat la această nemernicie pentru a bloca şedinţa Consiliului, ştiind că pe ordinea de zi urmează să vină spre discuţie un punct referitor la Antena 3”, a evidenţiat Valentin Jucan.

La rândul său, membrul CNA Narcisa Iorga a atras în mod constant atenţia asupra felului în care „majoritatea USL” din CNA, în frunte cu Laura Georgescu, apără Antenele lui Dan Voiculescu şi România TV, televiziunea "de casă" a premierului, discriminând tot ce nu este aservit.

Deşi PDL, PNL, PPDD şi PMP au cerut demisa Laurei Georgescu, ba mai mult, deputatul PPDD Liliana Mincă a anunţat că partidul său a formulat o plângere penală pe numele Laurei Georgescu, pe care o acuză de corupţie, şefa CNA nu dă semne că ar intenţiona să plece de la conducerea instituţiei, adăpostindu-se sub umbrela legislaţiei.

Narcisa Iorga a explicat că membrii CNA nu pot fi demişi decât în trei situaţii: sunt condamnaţi penal, sunt incompatibili sau nu-şi pot îndeplini mandatul timp de 6 luni consecutiv.

„De ce a fost făcută legislaţia audiovizualului în aşa fel încât membrii consiliului să poată fi demişi foarte greu, inclusiv preşedintele? Pentru că nimeni nu s-a gândit că în fruntea acestui consiliu poate să ajungă un astfel de om care distruge această instituţie”, a explicat Valentin Jucan.

Şefa CNA, o fostă subalternă de-a premierului în administraţia guvernului Adrian Năstase, a fost desemnată în fruntea instituţiei la propunerea şi cu susţinerea Guvernului Ponta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne