UPDATE - Nemulţumirea şefei DNA: „CSM şi CNA nu au apărat magistraţii în faţa linşajului Antenei 3”

Laura Codruţa Koveşi la CSM
Laura Codruţa Koveşi la CSM (Epoch Times România)

UPDATE - Ca urmare a acuzaţiilor şefei DNA, Consiliul Superior al Magistraturii a decis, luni, să solicite Inspecţiei Judiciare să verifice dacă imaginea procurorilor care au judecat dosarul ICA a fost sau nu afectată de anumite grupuri media.

„Ca urmare a apariţiei în mass media a unor multiple articole şi comentarii cu privire la activitatea de judecată desfăşurată la nivelul Curţii de Apel Bucureşti precum şi cea de urmărire penală desfăşurată de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în dosarul denumit „I.C.A”., conducerea Consiliului Superior al Magistraturii a solicitat Inspecţiei Judiciare să efectueze verificările necesare pentru a stabili dacă şi în ce măsură a fost adusă atingere independenţei şi imparţialităţii judecătorilor şi procurorilor implicaţi în activitatea de soluţionare a dosarului menţionat precum şi dacă a fost adusă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său”, a anunţat CSM, adăugând că instituţia a sesizat şi Consiliul Naţional al Audiovizualului în legătură cu această chestiune.

***

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, a denunţat luni, la Adevărul Live, inacţiunea de care au dat dovadă Consiliul Superior al Magistraturi (CSM) şi Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), instituţii care nu şi-au făcut datoria lăsând magistraţii lipsiţi de apărare în faţa linşajului desfăşurat de postul de televiziune al lui Dan Voiculescu, Antena 3, în contextul condamnării acestuia la 10 ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani în dosarul ICA.

„S-au făcut foarte multe emisiuni la Antena 3 în care s-au făcut atacuri la adresa magistraţilor. Cred că o problemă a sistemului este: cine-i apără pe judecători? Judecătorii nu au o instituţie serioasă în spate care să-i apere. CSM nu a existat în acest caz. Am văzut adevărate linşaje în acest dosar, iar CSM şi CNA nu au intervenit. Eu cred că CSM şi CNA trebuie să-şi îndeplinească rolul pe care îl au prin lege. Cred că rolul lor trebuie să fie mult mai activ”, a subliniat Kovesi.

Şefa DNA susţine că un magistrat nu are timpul fizic necesar să stea să se uite la televizor toată ziua şi să-şi noteze ce spun jurnaliştii despre el pentru a da a doua zi comunicate de presă.

„Judecătorii sunt lăsaţi fără orice fel de apărare dacă CSM nu intervine. Este extrem de dificil şi pentru un judecător. În momentul în care judecătorul sesiza CSM putea fi recuzat pentru că se consideră că te-ai antepronuţat, pentru că te simţi lezat. În ultimele două săptămâni a fost o presiune mare pe judecătorii care au soluţionat acest dosar şi nu a sărit nimeni să îi apere. Emilian Eva (procurorul din dosarul ICA - n.r.) a făcut o cerere pentru a reveni pe postul deţinut anterior”, a afirmat Laura Codruţa Kovesi.

Întrebată ce face dacă Antena 3 cheamă lumea să se plimbe în faţa sediului DNA, Kovesi a replicat că un astfel de lucru se întâmplă foarte frecvent şi au venit oameni în alte dosare să strige în faţa DNA.

„Nu ne deranjează. Doar să aibă autorizaţii. E o ţară liberă, oricine poate să vină să protesteze, atâta timp cât are autorizaţie. Vă asigur că nu ne impresionează deloc. La orice dosar care avea legătură cu Antena 3 au venit persoane care au manifestat în faţa DNA. Important este să fie manifestări autorizate, dar să ştiţi că nu ne impresionează deloc”, a precizat Kovesi.

Membrul CNA Narcisa Iorga a declarat, pe blogul personal, că CNA este anihilat din cauza scandalului în care este implicată persoana care îl conduce, Laura Georgescu.

„Tăcerea Antenei 3 în scandalul Laura Georgescu, propusă de Guvernul României în CNA, primeşte în schimb tăcerea CNA în scandalul Antena 3 vs. Justiţie. Lăsat să se rostogolească fără nicio intervenţie din partea CNA sau din partea CSM, acest demers pseudo-jurnalistic al Antenei 3 riscă să ajungă un bulgăre uriaş care poate demola construcţia fragilă a instituţiilor statului. Astăzi, loveşte într-un complet de judecată şi în sentinţa dată de acesta, mâine loveşte în guvernul care nu răspunde cererilor angajaţilor unui condamnat şi tot aşa, până când televiziunea va deveni noul tribunal al poporului. Prin satelit”, a declarat Narcisa Iorga, care s-a plâns frecvent de abuzurile „majorităţii USL” din CNA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne