Antena 3 atacă Justiţia? Şi ce dacă - la CNA oricum e pană de curent

Audieri la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), în cazulul Andrei Pleşu şi Sorina Matei (B1Tv). În imagine, Viorel Vasile Buda şi Laura Georgescu
Audieri la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), în cazulul Andrei Pleşu şi Sorina Matei (B1Tv). În imagine, Viorel Vasile Buda şi Laura Georgescu (Epoch Times România)

Incident bizar la Consiliul Naţional al Audiovizualului. Tocmai când Antena 3 difuza emisiuni fluviu ce conţineau atacuri directe la adresa unei hotărâri definitive şi irevocabile a instanţei în dosarul ICA în care patronul său, Dan Voiculescu, a fost condamnat la închisoare pentru spălare de bani, în mod convenabil a avut loc o pană de curent la CNA astfel încât instituţia nu a înregistrat nimic, incident extrem de favorabil pentru postul de televiziune, scrie marţi membrul CNA Narcisa Iorga pe blogul personal, cutiapandorei.net.

După ce patronul trustului Intact a fost condamnat, vineri, la 10 ani de închisoare cu executare în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare, postul său de televiziune a lansat o campanie de proporţii care a culminat cu incidentele violente de la 'plimbarea' anunţată de jurnaliştii Antena 3 în jurul Palatului Cotroceni, când mai mulţi reporteri au fost la un pas să fie linşaţi de manifestanţi.

„Cazul 'Plimbarea'. Ziua anunţată pentru pronunţarea sentinţei în dosarul ICA. Cap de listă Dan Voiculescu. Toţi ochii pe Antena 3. La CNA, pană de curent voluntară. Tocmai pe zona sălii de monitorizare şi, culmea coincidenţei, puţin după ora 17, când angajaţii încheie programul de lucru. Nu este energie electrică, nu funcţionează serverele, nu se fac înregistrări ale emisiunilor. Dacă nu sunt înregistrări, nu se fac rapoarte de monitorizare rapide. Trebuie cerute casetele martor de la post, dacă le au. Dacă nu, nu. Pot invoca şi ei probleme tehnice. Refuzul punerii la dispoziţia CNA a casetei martor se poate sancţiona doar cu o somaţie, conform legii. Fără înregistrările proprii, monitorizarea CNA se complică. Procedură de durată. Avantaj, Antena 3”, a precizat Narcisa Iorga.

Membrul CNA a explicat că, în ultimele luni, pana de curent a devenit un obicei în CNA, o modalitate ciudată de a ieşi din situaţii delicate, deşi poate părea incredibil ca o autoritate de prestanţa CNA să se preteze la asemenea jocuri mărunte.

„Pe asta mizează şi Laura Georgescu (şefa CNA - n.r.). Totuşi, e adevărat. De data aceasta avem şi un document oficial. Am mai trăit experienţa asta cu pana de curent, la începutul lunii iunie, când a fost afectată doar sala de şedinţe a Consiliului, cu puţin timp înainte să analizăm mai multe emisiuni ale Antenei 3, iar Valentin Jucan (membru CNA -n.r.) transmitea on-line. Ca să nu mai poată transmite modul în care se analizează şi se votează în plen, s-a scos o siguranţă din tablou, doar pentru sala de şedinţe. Am cerut punct de vedere de la Enel şi evident că nu era nicio pană în zonă. Laura Georgescu ne-a ridiculizat şi a spus că a fost o pană simplă, rezolvată, atenţie!, de o doamnă angajată a CNA. E, într-adevăr, Orwel... Suntem la jumătatea lunii august. Acele emisiuni n-au mai fost analizate”, scrie Narcisa Iorga.

Un funcţionar public al CNA care a rămas peste program a constatat că nu funcţionează serverul. El a aşteptat până la ora 18:30, apoi a plecat acasă, nefiind sunat nici până a doua zi. Este vorba despre şeful departamentului IT, Bogdan Roman. Acesta a venit sâmbătă să repună în funcţiune echipamentele de monitorizare, iar acum este obligat să explice de ce şi chiar riscă să fie sancţionat de „aparatcicul” Laurei Georgescu din CNA, susţine Narcisa Iorga.

„I se pare suspectă întâmplarea din ziua precedentă şi pleacă la sediu. Sala serverelor. Verifică aparatura. Nu s-a înregistrat nimic, de pe niciun post, deci nici de pe Antena 3, începând cu după-amiaza zilei de vineri, în noaptea de vineri spre sâmbătă şi până sâmbătă în jurul orei 10.30, când el le-a repus în funcţiune. Aşadar, emisiunile fluviu ale Antenei 3, de atacuri directe la adresa unei hotărâri definitive şi irevocabile a instanţei, nu au fost înregistrate de CNA. Laura Georgescu a minţit în comunicatul oficial pe care l-a emis astăzi. Afirmă că CNA a monitorizat Antena 3. Funcţionarul public, prin intervenţia sa, a salvat măcar înregistrările din zilele de sâmbătă şi duminică”, mai precizează Narcisa Iorga.

Pentru că şi-a făcut datoria, angajatul a fost chemat luni la raport de Laura Georgescu, care l-a interogat cu privire la motivele pentru care a venit sâmbătă la serviciu, în ziua sa liberă, să verifice dacă echipamentele funcţionează. Acesta a fost forţat să predea cheia de la sala serverelor Consiliului.

„Asta pentru ca altădată să nu mai poată să-şi facă datoria, în ciuda planurilor preşedintelui CNA de a bloca monitorizarea când trebuie şi pentru cine trebuie. Actul s-a petrecut cu puţin timp în urmă. Am povestit acest lucru în emisiunea doamnei Irina Petraru, iar doamna Sandra Pralong, invitată în emisiune, a promis că organizaţia sa de luptă împotriva corupţiei îl va premia pe funcţionar. Cred că merită un gest de recunoştinţă, mai ales că îşi riscă locul de muncă”, a comentat Narcisa Iorga.

Narcisa Iorga şi Valentin Jucan au atras constant atenţia asupra modului în care „majoritatea USL” din CNA apără Antenele lui Dan Voiculescu şi România TV, televiziunea "de casă" a premierului, discriminând tot ce nu este aservit. Ei afirmă că aceştia susţin aproape orice demers abuziv al acestui post, în numele libertăţii de expresie fără limite.

Cum comentează incidentul Valentin Jucan

în ultimele luni, pana de curent a devenit un obicei în CNA

Membrul CNA Valentin Jucan a declarat, marţi seară, la postul B1 TV, că nu este pentru prima dată când preşedinte CNA, Laura Georgescu, întrerupe curentul pentru a ajuta Antena 3.

„Aceste mecanisme de a conduce instituţia sunt inadmisibile. Într-o instituţie care e garantată de legislaţia europeană să ajungă o astfel de persoană, un astfel de personaj de fapt, să ajungă să îngenuncheze o instituţie care are rolul de a modera derapajele şi de a aduce pe o linie audiovizualul românesc e inadmisibil. Am auzit şi din păcate suntem în situaţia de a modifica legislaţia pentru un singur om. De ce a fost făcută legislaţia audiovizualului în aşa fel încât membrii consiliului să poată fi demişi foarte greu, inclusiv preşedintele? Pentru că nimeni nu s-a gândit că în fruntea acestui consiliu poate să ajungă un astfel de om care distruge această instituţie”, a afirmat acesta.

Jucan o acuză pe Laura Georgescu că foloseşte diverse tertipuri, precum întreruperea curentului în timpul şedinţei, falsificarea proceselor verbale ale şedinţelor, ascunderea înregistrărilor şedinţelor, inventarea de proceduri care au rolul unic de a bloca desfăşurarea mandatului de membru CNA. În opinia lui, aceste mecanisme lucrează în slujba unor infracţiuni. Membrul CNA a făcut deja două plângeri la Parchet, iar o a treia cu Narcisa Iorga la DNA.

„Episodul care acum s-a petrecut, sâmbătă, în legătură cu înregistrările la Antena 3 nu este pentru prima dată. Doamna Laura Georgescu a întrerupt curentul la sala de şedinţe. Iar în următoarea şedinţă publică a spus că a existat o intervenţie a Enel. Eu am verificat. Sediul CNA se află în aceeaşi clădire cu sediul Ministerului Comunicaţiilor. Cei de la Enel mi-au spus că nimeni altcineva nu poate să intervină acolo, iar ei ar fi ştiut. Şi mi-au confirmat în scris că nu a existat o astfel de pană. Deci Laura Georgescu a apelat la această nemernicie pentru a bloca şedinţa Consiliului, ştiind că pe ordinea de zi urmează să vină spre discuţie un punct referitor la Antena 3”, a evidenţiat Valentin Jucan.

Kovesi nemulţumită de CNA

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a denunţat luni, la Adevărul Live, inacţiunea de care au dat dovadă CSM şi CNA, instituţii care nu şi-au făcut datoria lăsând magistraţii lipsiţi de apărare în faţa linşajului desfăşurat de postul de televiziune al lui Dan Voiculescu, Antena 3, în contextul condamnării acestuia.

„S-au făcut foarte multe emisiuni la Antena 3 în care s-au făcut atacuri la adresa magistraţilor. Cred că o problemă a sistemului este: cine-i apără pe judecători? Judecătorii nu au o instituţie serioasă în spate care să-i apere. CSM nu a existat în acest caz. Am văzut adevărate linşaje în acest dosar, iar CSM şi CNA nu au intervenit. Eu cred că CSM şi CNA trebuie să-şi îndeplinească rolul pe care îl au prin lege. Cred că rolul lor trebuie să fie mult mai activ”, a subliniat Kovesi.

Ca urmare a acuzaţiilor şefei DNA, Consiliul Superior al Magistraturii a decis, luni, să solicite Inspecţiei Judiciare să verifice dacă imaginea procurorilor care au judecat dosarul ICA a fost sau nu afectată de anumite grupuri media. CSM a sesizat de asemenea CNA în legătură cu această chestiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne