Papahagi se retrage din politică. „Când eşuezi, e cinstit să-ţi asumi acest lucru. Eu am eşuat”

Adrian Papahagi, omul care a pus umărul la înfiinţarea a două noi partide - PMP şi M10 - şi a încercat să contribuie la reformarea vechiului PDL, şi-a anunţat retragerea din politica de partid.
Adrian Papahagi
Adrian Papahagi (Epoch Times România)

Când eşuezi, e cinstit să-ţi asumi acest lucru, eu am încheiat-o definitiv cu politica de partid, a scris, pe pagina sa de Facebook, Adrian Papahagi, profesor la Facultatea de Litere a Universităţii Babeş-Bolyai şi membru fondator în două noi formaţiuni - PMP, ulterior M10.

„Când eşuezi, e cinstit să-ţi asumi acest lucru. Eu am eşuat în încercarea de a construi politic în zona creştin-democrată şi conservatoare. Am eşuat în încercarea de a contribui la reformarea unui partid mare, am eşuat în încercarea de a construi un partid mic în jurul valorilor în care cred. Era firesc să mă retrag din politică.

M10, la a cărui construcţie am lucrat, al cărui program l-am scris, căruia i-am lăsat moştenire o organizaţie funcţională la Cluj, are însă un viitor. Viitorul lui va fi probabil în zona progresistă, alături de USB, nu în cea conservatoare unde mă situez eu. Vom continua să împărtăşim aceeaşi viziune despre anticorupţie, occident, atlantism etc., dar ne va separa tot mai mult viziunea despre libertate şi despre valorile creştine, care pentru mine sunt non-negociabile", a declarat Adrian Papahagi.

Profesorul este de părere că, în această toamnă, va apărea un al treilea pol, progresist, urban, liberal (în sens american, adică stângist), care se va opune partidelor de sistem, PNL şi PSD, tot mai greu de deosebit (aşa cum nu mai prea vezi diferenţe între CDU şi SPD), însă oameni ca el nu se vor regăsi în această mişcare, deşi vor simpatiza cu lupta ei împotriva corupţiei.

„În fond, cred că postura cea mai onestă pentru un intelectual este sceptică şi stoică, nu militantă. Intelectualii sunt contemplativi, nu activi, iar când devin activişti se prostesc. Îmi menţin deci, în bună notă conservatoare, pesimismul antropologic şi optimismul eshatologic, şi mă mulţumesc să însemnez din când în când câte o părere pe acest zid al efemerului, unde ne scrijelim cu toţii în marea trecere”, a mai scris, pe pagina reţelei de socializare, Adrian Papahagi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne