Parlamentari cer o derogare de la Codul Penal. Vizat, conflictul de interese

Deputaţi de la PSD, ALDE, UDMR şi PMP cer modificarea legislaţiei, pentru a nu intra pe mâinile ANI dacă-şi angajează vechii colaboratori.
Vot în Camera Deputaţilor
Vot în Camera Deputaţilor (cdep.ro)

Patru deputaţi de la PSD, UDMR, ALDE şi PMP au iniţiat un proiect legislativ vizând modificare a Statutului senatorilor şi deputaţilor, modificare vizând conflictul de interese. Concret, cei patru vor ca parlamentarii să primească o derogare de la Codul penal pentru ca angajarea unor persoane cu care aceştia au lucrat în ultimii cinci ani să nu intre în vizorul ANI, relatează Hotnews.

Propunerea legislativă pentru completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor este semnată de patru deputaţi: Marcel Ciolacu (PSD), Korodi Attila (UDMR), Avram Constantin (ALDE), Eugen Tomac (PMP).

"Deputaţii cer ca după articolul 38, alineatul (12), se introduce un nou alineat:

<<12^1 Prin derogare de la art. 301 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificarile si completarile ulterioare, nu constituie conflict de interese angajarea la biroul parlamentar a persoanelor cu care senatorii sau deputaţii s-au aflat în raporturi de muncă în ultimii 5 ani.>

Ce prevede acest articol din Codul Penal:

Art. 301: Conflictul de interese
(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică",
arată sursa citată.

Proiectul a fost depus pe 28 februarie şi urmează să primească un raport din partea Comisiei comune pentru statut, ulterior urmând să fie supus votului în plenul reunit.