Parlamentul Român vs Barnevernet: "Vom cere Parlamentului norvegian să armonizeze legislaţia" (Video)

O delegaţie de parlamentari se va deplasa, în curând, în Norvegia, pentru a se interesa de cazurile copiilor de români luaţi de Protecţia copilului de lângă familii. Cu ocazia vizitei, parlamentarii noştri le vor cere omologilor lor norvegieni să-şi armonizeze legislaţia cu cea europeană.
Mircea Dolha
Mircea Dolha (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

În contextul interesului deosebit arătat de opinia publică faţă de cazurile familiilor de români ai căror copii au fost daţi la familii surogat din Norvegia, deputatul Mircea Dolha a anunţat joi că o delegaţie alcătuită din membri ai Comisiei pentru românii din afara graniţelor ţării din cadrul Camerei Deputaţilor va face săptămâna viitoare o deplasare în ţara nordică.

Cu ocazia vizitei, membrii comisiei vor discuta cu familiile Bodnariu şi Nan, cu vecinii familiei Bodnariu, cu oficiali şi parlamentari norvegieni, cărora le vor solicita să îşi armonizeze legislaţia referitoare la protecţia copilului cu cea europeană, a declarat joi vicepreşedintele comisiei, Mircea Dolha.

Din delegaţia condusă de Dolha vor face parte Maria Grecea, Ovidiu Iane, Aurelian Mihai, Mircea Lubanovici, iar vizita în Norvegia se va desfăşura în perioada 19-22 ianuarie. De-a lungul celor trei zile, parlamentarii români se vor deplasa la familia Bodnariu acasă, unde vor lua contact inclusiv cu vecinii acestei familii, "pentru a vedea ce familie este, pentru a afla adevărul'':

"Am constatat, cu nemulţumire uneori, e adevărat, că există un zid, o barieră extrem de groasă ridicată între comunicarea părţii norvegiene, a instituţiilor statului şi noi, care am cerut informaţii, inclusiv presa din România. Vrem să aflăm adevărul, nu mergem să acuzăm nici autoritatea pentru protecţia copilului de acolo, nici familia Bodnariu. Vrem doar să vedem dacă s-au respectat toate normele legale în acest caz dar şi în alte cazuri şi că aceşti cetăţeni români sunt bine reprezentanţi, mult mai bine decât au făcut până în prezent Ambasada României dar şi MAE şi Guvernul care poartă un dialog diplomatic cu foarte multe mănuşi de catifea groase", a declarat Dolha.

"Noi, parlamentarii, avem datoria să arătam cetăţenilor ţării aflaţi în afara graniţelor că sunt reprezentaţi şi de noi. Vom avea un limbaj direct, pragmatic, politic cu omologii noştri dar şi cu instituţiile de resort, Ministerul Copilului şi Protecţiei Copilului şi cu alte instituţii", a adăugat parlamentarul.

Dolha a mai precizat că delegaţia se va întâlni şi cu comunităţile de români din Norvegia precum şi cu parlamentari norvegieni membri ai Comitetului pentru familie şi afaceri culturale:

"Vă reamintesc că noi ne bazăm foarte mult pe sprijinul colegilor parlamentari norvegieni care trebuie să înţeleagă că noi cerem doar ca Parlamentul norvegian să iniţieze legile necesare pentru a-şi armoniza legislaţia cu cea europeană. Nu dorim decât să fie o legislaţie în armonie cu cea europeană".

De asemenea, parlamentarii români vor merge la şcolile şi grădiniţele unde învăţau copiii luaţi de Barnevernet, pentru a se interesa dacă aceştia au venit plângând la şcoală, dacă au fost loviţi şi vor cere să li se prezinte dovezi.

Mircea Dolha a mai declarat că, după ce vor adevărul, parlamentarii români vor cere repatrierea copiilor, precizând că familia Nan, căreia statul norvegian i-a luat fiica şi fiul, i-a mandatat deja în acest sens.

"Vreau să vă mai aduc la cunoştinţă că, de exemplu, familia Nan ne-a mandatat, în cazul în care nu reuşim să aducem lumină în acest caz, pentru că domniile lor spun că sunt nevinovaţi şi nu mai rezistă, au început deja să ia tratament de calmare, sunt de acord să cerem în mod oficial repatrierea copiiilor şi, la fel şi domniile lor se vor întoarce în ţară. Deja au ajuns la al treilea avocat dar aşa cum ştiţi, din nefericire, avocaţii în astfel de cazuri sunt plătiţi tot de stat şi nu prea au cum să facă documentare", a mai precizat Dolha.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne