Partidul REM al lui Macron devansat în sondaje de Adunarea Natională înaintea alegerilor europene

Preşedintele francez Emmanuel Macron
Preşedintele francez Emmanuel Macron (Getty Images)

Partidul de extremă dreapta al Marinei Le Pen va obţine 22% dintre voturi la alegerile din această lună pentru Parlamentul European, fiind în faţa partidul REM al preşedintelui francez Emmanuel Macron (cu 21,5%), a precizat un sondaj Ipsos publicat duminică, potrivit Euronews.

Este pentru prima dată când partidul Adunarea Naţională a lui Le Pen – cunoscut anterior sub numele de Frontul Naţional – a depăşit partidul REM al lui Macron într-un sondaj Ipsos înaintea alegerilor europene din acest an, deşi alte sondaje zilnice au mai plasat până acum Adunarea Naţională în frunte.

Alegerile europene vor avea loc în 26 mai în Franţa.

Sondajul Ipsos, care a intervievat 1.500 de persoane şi a fost realizat în 2-3 mai, după ce Macron a anunţat o serie de propuneri – inclusiv reduceri de taxe în valoare de 5 miliarde de euro – pentru a încerca să calmeze mişcarea de protest anti-guvernamentală a aşa-numitelor "veste galbene".

Partidul REM ar obţine 21,5% dintre voturi, a arătat sondajul Ipsos pentru radioul şi televiziunea franceză. În 18-22 aprilie, 23% dintre persoanele intervievate au declarat că vor vota pentru REM, faţă de 22% pentru Adunarea Naţională.

Macron se confruntă cu cea mai puternică provocare de până acum a mandatului său prezidenţial prin protestele vestelor galbene, care au început în noiembrie 2018 din cauza costurilor de trai ridicate, însă s-au transformat într-o mişcare mai amplă împotriva politicilor preşedintelui care sunt considerate de manifestanţi că sprijină în special mediul de afaceri şi bogaţii Franţei.

Nemulţumirile de creşterea economică lentă, ameninţările la adresa securităţii prezentate de militanţi islamişti şi respingerea imigraţiei necontrolate în UE au contribuit la creşterea suportului pentru naţionalişti în multe state ale blocului.

Adunarea Naţională şi alte partide eurosceptice şi anti-imigraţie din alte state UE plănuiesc să îşi unească forţele după alegerile parlamentare europene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe