Pavel Filip: PDM este deschis faţă de toţi partenerii externi ai Moldovei, inclusiv Federaţia Rusă

Ambasadorul Oleg Vasneţov a evidenţiat disponibilitatea Moscovei de a dezvolta cooperarea moldo-rusă prin relansarea rapidă a activităţii grupului parlamentar de cooperare R. Moldova-Federaţia Rusă.
Pavel Filip şi Oleg Vasneţov în cadrul întâlnirii din 11.04.2019
Pavel Filip şi Oleg Vasneţov în cadrul întâlnirii din 11.04.2019 (facebook.com/pdm)

După întrevederea de joi, 11 aprilie, cu ambasadorul rus la Chişinău, Oleg Vasneţov, liderul fracţiunii parlamentare a Partidului Democrat, Pavel Filip, a declarat că PDM este deschis faţă de toţi partenerii externi ai Moldovei, inclusiv Federaţia Rusă, „atâta timp cât acestea se bazează pe respect reciproc şi pragmatism”.

Potrivit unui comunicat al PDM, întrevederea oficialilor a avut loc la sediul Parlamentului, fiind consacrată schimbului de opinii privind situaţia actuală din Republica Moldova.

Astfel, Pavel Filip a precizat că obiectivul PDM este de a susţine formarea cât mai rapidă a unei coaliţii de guvernare în R. Moldova pentru a continua proiectele începute în mandatul anterior.

Oleg Vasneţov, a remarcat „scorul bun înregistrat de PDM în alegerile parlamentare din 24 februarie”, evidenţiind disponibilitatea Moscovei de a dezvolta cooperarea moldo-rusă pe filiera parlamentară prin relansarea rapidă a activităţii grupului parlamentar de cooperare Republica Moldova-Federaţia Rusă.

Amintim că în prima şedinţă a sesiunii de primăvară 2018, Parlamentul de la Chişinău a condamnat atacurile provenite din Federaţia Rusă asupra securităţii informaţionale naţionale şi amestecul abuziv al unor entităţi ruse în activitatea politică a R. Moldova.

Potrivit declaraţiei Parlamentului adoptate la 8 februarie 2018, blocajele impuse exportatorilor moldoveni, denigrările lansate la adresa R. Moldova şi a cetăţenilor săi, hărţuirea politică a oficialilor moldoveni, inclusiv a unor reprezentanţi ai Parlamentului şi Guvernului ar fi reprezentat implicarea făţişă a politicului de la Moscova şi chiar a unor instituţii ruse în politica moldoveană şi ar fi indicat o atitudine provocatoare şi neprietenoasă.

După adoptarea declaraţiei menţionate oficialii moldoveni nu au mai întreprins vizite oficiale la Moscova cu excepţia lui Igor Dodon. Experţi de la Chişinău cred că majoritatea democrată de guvernământ i-ar fi luat astfel apărarea lui Vlad Plahotniuc în privinţa căruia Moscova a intentat două dosare penale pentru tentativă de asasinat şi spălare de bani.