PDL-ul învaţă drumul spre Pungeşti. Theodor Stolojan promite să-i ajute, în limite legale, pe pungeşteni

Proteste la Pungeşti, 7 decembrie 2013
Proteste la Pungeşti, 7 decembrie 2013 (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Sâmbătă, 22 februarie, cu 3 luni înainte de alegerile europarlamentare din luna mai, Theodor Stolojan a participat la o întâlnire cu cetăţenii din Pungeşti, localitate devenită emblematică pentru lupta românilor împotriva exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică.

Oamenii din Pungeşti i s-au plâns lui Stolojan de abuzurile Jandarmeriei şi ale prefectului judeţului Vaslui, Radu Renga, care nu le-a aprobat organizarea unui referendum pentru demiterea primarului din localitate, Mircea Vlasă, pe care sătenii îl acuză că s-a împroprietărit cu de la sine putere cu un teren, proprietate a comunei, pe care l-a concesionat apoi firmei Chevron.

Eurodeputatul PDL le-a spus sătenilor că va pune în atenţia instituţiilor europene abuzurile pe care aceştia le reclamă şi îi va susţine în demersurie lor, însă doar în limite legale, conform Mediafax. De asemenea, Stolojan a profitat de întâlnirea cu pungeştenii pentru a critica politica guvernului Ponta:

"Din ceea ce am putut constată astăzi, nu sunteţi acei oameni «înfierbântaţi» descrişi de domnul Ponta. Sunteţi oameni normali, care doriţi lucruri normale şi care trebuie să vă căpătaţi dreptatea. Suntem într-o ţară care funcţionează pe baza de legi, nu pe bătăi. Ceea ce vreţi dumneavoastră nu se poate face decât legal. Noi, ca europarlamentari, vom pune în atenţia instituţiilor europene ceea ce se întâmplă la Pungeşti. Totodată, putem cere parlamentarilor din România să forţeze Guvernul să pună în aplicare recomandările Comisiei Europene date în ianuarie 2014 cu privire la gazele de şist. Guvernul Ponta trebuie să ţină cont de ele şi nu ţine, deşi există directive scrise negru pe alb. Sunt necesare, printre altele, asigurarea de garanţii financiare în cazul unor daune care s-ar putea produce şi informarea periodică cu privire la substanţele folosite", a declarat Theodor Stolojan.

Stolojan a mai criticat faptul că Guvernul Ponta nu are încă o strategie pe termen mediu şi lung în ceea ce priveşte energia, strategie în lipsa căreia Stolojan personal s-a simţit incapabil să le spună sătenilor "ce e bine şi ce nu."

"Astăzi, România nu are o strategie privind energia pe următorii 20-30 de ani. Abia acum Comisia Europeană a cerut ţării noastre o strategie în acest domeniu. Dacă s-ar descoperi gaze în Marea Neagră, poate că nu ar mai fi nevoie de extracţia gazelor naturale. Nefiind această strategie, nu pot să vă spun ce este bine sau nu", a adăugat Stolojan.

Reamintim că sătenii din Pungeşti protestează de luni de zile împotriva abuzurilor la care sunt supuşi însă, cu excepţia deputaţilor Remus Cernea şi Tudor Ciuhodaru, care a şi iniţiat un proiect legislativ vizând interzicerea fracturării hidraulice, politicienii nu prea s-au înghesuit să facă ceva concret pentru protestatarii de la Pungeşti.

Abuzurile din Pungeşti

La jumătatea lunii octombrie Chevron a încercat să îşi trimită utilajele în zona Siliştea-Pungeşti însă a fost oprit de lanţul uman făcut de săteni în drumul său. Mai exact, de intensitatea mediatizării modului în care jandarmii i-au spulberat din drum, cu forţa, pe sătenii ce încercau să-şi apere satul. Imaginile cu sătenii abuzaţi de jandarmi au făcut înconjurul lumii întregi şi activişti din toată ţară s-au mobilizat în zonă pentru a îi sprijini pe pungeşteni.

La începutul lui decembrie Chevron şi-a trimis din nou utilajele înspre terenul concesionat. Utilajele companiei gazifere erau însoţite de vaste efective de jandarmi care, din nou, i-au împrăştiat cu forţa pe oamenii ieşiţi în câmp. Comuna a fost ocupată de jandarmi, zona a fost ruptă de lume, presa nu a avut voie să intre în comună, s-au instituit filtre pe şosele şi blocadă în sat. Pe 8 decembrie, Poliţia din Vasului a declarat zona de siguranţă specială la Siliştea-Pungeşti, ceea ce a "legitimat" cantonarea trupelor de jandarmi în sat, filtrele de pe drumurile judeţene şi legitimarea tuturor ce intrau sau tranzitau prin Pungeşti.

Sătenii au încercat să organizeze referendum pentru demisia primarului, însă prefectul judeţului le-a negat acest drept. Toate plângerile sătenilor împotriva abuzurilor Chevronului şi a forţelor de ordine, precum şi protestele lor, mergând până la greva foamei, au fost ignorate cu brio de autorităţi.

Abuzurile comise de autorităţi au fost deja raportate Comisiei Europene cu 2 luni înainte să se autosesiseze Dl Stolojan. Un grup de 11 europarlamentari verzi din Franţa, Germania, Marea Britanie, Spania, Belgia şi Luxemburg i-au trimis o scrisoare deschisă Preşedintelui Parlamentului European (PE), Martin Schultz, semnalând abuzurile făcute de Guvern împotriva cetăţenilor comunei Pungeşti.

Idem, organizaţia Friends of Earth Europe (FOE), cea mai mare reţea de activism civic din Europa, ai cărei reprezentanţi trimişi la Pungeşti au documentat abuzurile autorităţilor, respectiv represiunea brutală a sătenilor - bătăi mai exact, confirmate de certificate medico legale - interzicerea dreptului la liberă circulaţie, încălcarea proprietăţii etc. şi i le-au semnalat lui Martin Schultz.

Comentând venirea lui Stolojan în comună, Costică Spiridon, unul dintre liderii protestatarilor, intrat în spital dupa intervenţiile în forţă ale jandarmilor în comuna sa, i-a îndemnat pe politicienii care au de gând să bată drumul pentru voturi la Pungeşti să renunţe la demersul lor:

“Am vorbit cu domnul Stolojan şi i-am spus că dacă vine la Pungesti să vină cu un proiect de lege prin care să fie interzisă atât fracturarea hidraulică cât şi vânzarea terenurilor către străini. Domnul Stolojan mi-a spus că nu poate face asta. Culmea este că noi, pungeştenii, am primit susţinere de la mai mulţi europarlamentari. Însă, toţi sunt străini şi niciunul din România. Degeaba vine acum domnul Stolojan după atâtea luni în care am fost bătuţi de jandarmi, amendaţi şi intimidaţi prin toate căile legale şi mai puţin legale. N-am nimic personal cu el, iar mesajul este valabil pentru toţi politicienii care au de gând să vină la Pungesti pentru a cerşi voturi”, a declarat Costică Spiridon, citat de vrn.ro

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne