Pe măsură ce ţarul securităţii din China îşi pierde puterea, ziarul partidului comunist promovează "reforma politică"

Un lucru extrem de rar în China - o pagină întreagă dedicată discuţiilor privind reforma politică în ziarul "Cotidianul Poporului".
Un lucru extrem de rar în China - o pagină întreagă dedicată discuţiilor privind reforma politică în ziarul "Cotidianul Poporului". (Internet screenshot)
Lin Feng
17.05.2012

Imediat după un raport de ştiri de duminică conform căruia Zhou Yongkang a predat autoritatea masivului aparat de securitate publică din China şi este investigat, Cotidianul Poporului a dedicat o pagină întreagă din ziarul de luni unui articol despre "reforma politică", aceasta fiind o manevră rară.

Un raport în exclusivitate al ziarului The Epoch Times a relevat anterior că premierul Wen Jiabao i-a declarat război lui Zhou Yongkang în timpul unei reuniuni a Biroului Politic. Articolul din Cotidianul Poporului pare să confirme faptul că Zhou Yongkang şi-a pierdut puterea.

Potrivit unui articol de duminică din ziarul britanic Financial Times din Beijing, controlul operaţional asupra masivului aparat de siguranţă publică al regimului a fost preluat de la Zhou Yongkang şi acordat lui Meng Jianzhu, actualul ministru al securităţii publice.

Raportul a relatat că Zhou Yongkang a fost "forţat să îşi "recunoască faptele" în faţa colegilor săi din Comitetul Permanent" în ceea ce priveşte cazul lui Bo Xilai.

Un articol din 14 mai din Cotidianul Poporului a fost plin de sloganuri precum "protejaţi drepturile" şi "restrângeţi puterea."

Articolul a declarat în mod direct: "Promovarea activă şi prudentă a reformei politice şi dezvoltarea politicii socialist-democratice sunt scopurile solide pentru care îşi dau silinţa partidul şi ţara."

Restrângerea puterii şi protejarea drepturilor vor asigura faptul că oamenii sunt cei care conduc, în timp ce va creşte vitalitatea partidului şi va fi mobilizat "entuziasmul poporului", scrie în articol.

Articolul a sugerat ideea unei "auto-guvernări a maselor rurale" prin conceptul "trei comitete în paralel."

Autoritatea celor trei comitete este compusă din comitetul de supraveghere al afacerilor rurale prin alegeri, filiala rurală a partidului şi comitetul rural.

Cu alte cuvinte, nivelul de autoritate ar putea ajuta oamenii din China să obţină o mai mare autonomie politică.

"Articolul de o pagină din Cotidianul Poporului privind reforma politică este un indiciu clar, pentru prima dată, că Hu Jintao este de acord cu reforma politică a lui Wen Jiabao", a declarat Shi Zangsan, un expert pe probleme legate de China, din Washington DC.

The Epoch Times a raportat că Hu Jintao a insistat la o întâlnire recentă că o anchetă împotriva lui Zhou Yongkang ar fi necesară şi au convenit că ancheta va fi „corectă”, dar „secretă”. Această metodă de a rezolva problema cu Zhou Yongkang este cunoscută sub numele de "fierberea lentă a unei broaşte." The Epoch Times relatează de câteva săptămâni despre căderea lui Zhou, care era de aşteptat.

Aceste previziuni au început atunci când Wang Lijun a solicitat azil, în februarie, la consulatul SUA din Chengdu. Tentativa de dezertare a lui Wang a asigurat căderea şefului său, fostul secretar de partid din Chongqing, Bo Xilai, şi a protectorului lui Bo Xilai, Zhou Yongkang. Se crede că Wang ar fi dezvăluit planul lui Zhou şi Bo pentru o lovitură de stat, prin care s-ar fi încercat înlăturarea următorului lider de partid Xi Jinping şi acapararea puterii într-o perioadă de doi ani. Bo Xilai a fost demis la câteva săptămâni de la incident şi este acum în curs de investigare.

Tentativa dramatică de dezertare a lui Wang Lijun a declanşat zvonuri, în principal în cadrul Partidului Comunist, că autorităţile se pregătesc să rezolve problema cu Zhou Yongkang.

Pe 11 mai, ziarul The Epoch Times a relatat exclusiv despre confruntarea dintre Wen Jiabao şi Zhou Yongkang, în timpul unei reuniuni a Biroului Politic. În prezenţa veteranilor Partidului Comunist Chinez, premierul Wen a cerut anchetarea lui Zhou Yongkang. Atunci când Zhou Yongkang a insistat pentru o anchetă asupra soţiei lui Wen Jiabao, Zhang Peili, acesta din urmă a răspuns: "O anchetă nu va fi o problemă. Dacă familia mea sau eu am fi implicaţi în orice fel de deturnare de fonduri, aş demisiona imediat! "

De atunci, Zhou Yongkang şi Zeng Qinghong, şeful Congresului Naţional al Poporului şi un aliat apropiat al lui Jiang Zemin, s-au potolit.

 

Reveniţi pe categoria În Focus „Regimul chinez în criză” pentru a citi colecţia de articole ale The Epoch Times despre regimul chinez în situaţii de criză. Politica din interiorul PCC reprezintă o provocare în modul de a înţelege China actuală, chiar şi pentru observatorii ei veterani. Aici, încercăm să oferim cititorilor contextul necesar pentru a înţelege situaţia.

 

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor