Percheziţii la Fundeni: reţete false în valoare de milioane de euro decontate de stat

Institutul Oncologic Fundeni
Institutul Oncologic Fundeni (Epoch Times România)

UPDATE: Parchetul a început urmarirea penală asupra a 10 persoane, dintre care 3 medici de la Institutul Oncologic Fundeni, care ar fi eliberat 1100 de retete false.

***

Un nou scandal zguduie sistemul medical. La scurt timp după arestarea medicilor ce efectuau operaţii estetice de la Spitalul de Arşi din Capital, medici de la Institutul Oncologic Fundeni şi farmacişti au intrat în atenţia poliţiei. Procurorii şi poliţiştii efectuează, marţi dimineaţă, 26 de percheziţii în Bucureşti, Sibiu, Dolj şi Ilfov, inclusiv la Spitalul Fundeni, într-un dosar penal în care sunt vizaţi 13 medici şi farmacişti suspectaţi că au emis reţete false pentru bolnavii de cancer, aducând statului un prejudiciu de 3,5 milioane de euro.

"Dosarul penal, aflat în instrumentarea Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, sub supravegherea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, vizează întocmirea de reţete false în domeniile oncologic şi hematologic care au fost decontate prin CASMB", se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Române.

Conform Mediafax, surse judiciare au declarat că se efectuează percheziţii şi la Spitalul Fundeni şi la lanţul de farmacii Reţeta, la farmacii fiind verificate peste o mie de reţete decontate, în valoare de aproximativ 7,5 milioane de lei, şi facturi fiscale. Reprezentanţii farmaciilor sunt suspectaţi că ar fi efectuat achiziţii fictive de la firme fantomă ce nu aveau autorizaţie de distribuţie de la Agenţia Naţională a Medicamentului, fiind vorba despre medicamente în domeniul oncologic şi hematologic.

Anchetatorii vor pune în executare 13 mandate de aducere, persoanele vizate urmând să fie duse la sediul Poliţiei Capitalei, pentru audieri. Potrivit surselor antemenţionate, printre persoanele care vor fi audiate sunt şi medici şi farmacişti suspectati decomiterea infracţiunilor de înşelăciune, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale, evaziune fiscală, spălare de bani, dare şi luare de mită, în domeniul medicamentelor.

Poliţia Română estimează prejudiciul creat la 3.500.000 de euro.

Surse apropiate anchetei au dezvăluit că, la una dintre percheziţii, în locuinţa unui medic a fost găsită suma de 100.000 de euro, 140.000 de dolari şi 250.000 de lei iar la o o farmacistă au fost găsiţi 100.000 de lei şi peste 23.000 de euro.

În acţiune sunt angrenaţi peste 100 de poliţişti de la Poliţia Capitalei, precum şi de la IPJ Sibiu, aceştia beneficiind de sprijinul de specialitate al SRI.

Reamintim că pe 4 mai, Ministerul Sănătăţii a dispus controale la 77 de spitale din ţară. Controalele, ce urmau să se desfăşoare pe o perioadă de o lună de zile au fost dispuse la scurtă vreme după ce DNA a făcut arestări la Spitalul de Arşi din Capitală, unde s-au efectuat operaţiile estetice ilegale, parte dintre ele decontate ulterior de către stat. Controalele urmau să vizeze respectarea criteriilor de internare, întocmirea şi eliberarea decontului de cheltuieli, întocmirea, respectarea şi raportarea listelor de prioritate pentru cazurile programabile, potrivit Contractului cadru.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu a fost personal în control la Institutul Clinic Fundeni, Institutul "C.C. Iliescu" Institutul Oncologic Bucureşti.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne