Petrecerea s-a terminat: Soldaţii Gărzii Naţionale, trimişi la odihnă într-o parcare

Garda Naţională în Washington DC, 19 ianuarie 2020
Garda Naţională în Washington DC, 19 ianuarie 2020 (Tasos Katopodis / Getty Images)
A.P.
22.01.2021

Trupelor Gărzii Naţionale desfăşurate în Washington DC cu prilejul inaugurării lui Joe Biden li s-a ordonat să părăsească, joi, clădirea şi să meargă într-un garaj pentru a se odihni.

O unitate care era repartizată în clădirea Dirksen a Senatului a fost nevoită să evacueze spaţiul şi să se mute într-o parcare din apropiere, a raportat Politico, citând unul dintre militari.

"Ne simţim incredibil de trădaţi", a declarat militarul presei. „Ieri, zeci de senatori şi congresmeni treceau pe lângă noi făcând fotografii, dând mâna cu noi şi mulţumindu-ne pentru serviciu. 24 de ore mai târziu nu le mai eram necesari şi ne-au alungat în colţul unei parcări", a afimat gardianul.

Un alt militar a confirmat că li s-a spus să se odihnească în timpul schimburilor de 12 ore în afara Capitoliului, în garajele din apropiere.

Unul dintre soldaţi a declarat presei că totul ar fi putut fi din cauza unei plângeri potrivit căreia unii militari nu purtau măşti, în condiţiile în care Joe Biden, în prima zi a mandatului, a emis un ordin executiv care impunea purtarea obligatorie a măştii în spaţiile federale.

"Avem îndrumări stricte că măştile trebuie purtate în orice moment, cu excepţia cazului în care soldaţii mănâncă şi beau", a subliniat militarul.

Biroul Gărzii Naţionale a declarat ulterior că trupele au fost mutate temporar, deoarece Congresul era în sesiune.

„Garda Naţională continuă să asiste şi să sprijine Poliţia Capitoliului SUA. Întrucât Congresul se află în sesiune şi se desfăşoară un trafic sporit şi activităţi specifice, Poliţia Capitoliului a cerut trupelor să îşi mute zona de odihnă”, a declarat Biroul Gărzii Naţionale, într-un comunicat.

„Au fost relocaţi temporar în garajul Thurgood Marshall Judicial Center cu facilităţi de căldură şi toaletă. Rămânem o forţă agilă şi flexibilă pentru a asigura siguranţa şi securitatea Capitoliului şi a zonelor înconjurătoare.”

Aproximativ 25.000 de soldaţi ai Gărzii Naţionale au fost chemaţi din toate cele 50 de state pentru a asigura securitatea în Washington DC în timpul învestirii preşedintelui Joe Biden, din cauza temerilor sporite legate de securitate.

Un purtător de cuvânt al Gărzii Naţionale a declarat ulterior unui reporter FOX News că trupele vor fi mutate probabil la Centrul de vizitatori din Capitoliu, pe fondul indignării generate de trimiterea trupelor în garaj.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor