Petro Poroşenko: Ucraina "se află sub ameninţarea unui război total cu Rusia"

Un război total cu Rusia ar putea fi iminent, potrivit preşedintelui Ucrainei.
Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko.
Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko. (Sean Gallup/Getty Images)

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a afirmat marţi, în timpul unui interviu acordat televiziunii ucrainene, că un război total cu Rusia ar putea fi iminent, în contextul amplificării tensiunilor după incidentul ruso-ucrainean de duminică din apropierea Strâmtorii Kerci, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Poroşenko a condamnat prezenţa militară rusească tot mai mare la graniţa cu Ucraina, precizând: “Numărul tancurilor din bazele militare ruse situate de-a lungul graniţei noastre s-a triplat”.

Liderul ucrainean a adăugat că “numărul unităţilor care au fost desfăşurate de-a lungul graniţei noastre a crescut dramatic”, adăugând că această comasare militară rusească înseamnă că Ucraina “se află sub ameninţarea unui război total cu Rusia”.

În timp ce Poroşenko nu a oferit date exacte privind trupele ruseşti, el a precizat că rapoartele de informaţii indică faptul că Moscova şi-a triplat forţele de-a lungul graniţei ruso-ucrainene de la anexarea peninsulei Crimeea în 2014. Făcând referire la exerciţii militare ruseşti planificate, el a afirmat că “discuţiile despre posibile exerciţii nu justifică mărirea la acest nivel” a numărului militarilor ruşi.

Marţi, Marea Britanie a anunţat că trimite în Marea Neagră o navă a Marinei Regale, HMS Echo, după ce liderii britanici au condamnat capturarea agresivă de către Rusia a trei nave ucrainene şi a echipajelor acestora în largul coastei peninsulei ucrainene Crimeea. Într-un comunicat de presă, marina rusă a notat că navele ucrainene au pătruns în apele teritoriale ale Rusiei şi au executat manevre periculoase. O declaraţie a Ministerului britanic al Apărării a precizat că nava de recunoaştere va “reprezenta suportul Marii Britanii pentru asigurarea libertăţii de navigaţie”.

Fostul comandant al Marinei Regale, amiralul Lord West, a cerut trimiterea în Marea Neagră a distrugătorului Type 45, sau a unei nave de luptă cu rachete ghidate, pe fondul amplificării tensiunilor în regiune.

Există temeri că, în cazul agravării situaţiei dintre Rusia şi Ucraina, Marina regală britanică va trebui să trimită echipamente militare în zonă.

Într-un interviu de marţi, Poroşenko a abordat de asemenea problema introducerii controversatei legi marţiale în Ucraina: “Dacă Rusia nu desfăşoară o invazie în zona Operaţiunii Forţelor Unite şi a Crimeei anexate ilegal”, legea nu produce restricţii ce vizează drepturile şi libertăţile cetăţenilor.

Planul lui Poroşenko de a impune legea marţială a fost anunţat şi aprobat luni şi, în discursul ţinut la televiziunea naţională, el a afirmat că legea va intra în vigoare de miercuri, ora locală 9 a.m., până la sfârşitul lunii ianuarie. Criticii liderului de la Kiev afirmă ca măsura aceasta este menită să-i crească popularitarea pentru viitoarele alegeri ce vor avea loc în martie 2019.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe