Piaţa neagră a artefactelor arheologice este în creştere în Ucraina

KIEV, Ucraina - Când Alexey Corwin-Piotrowski, secretarul ştiinţific al Institutului Ucrainean de Arheologie-Academia Naţională de Ştiinţe, a văzut artefacte falsificate în colecţia personală a fostului preşedinte Viktor Iuşcenko, nu a fost surprins. Ucraina are o piaţă neagră în plină expansiune a obiectelor arheologice.

Chiar şi în cazul artefactelor autentice din colecţii particulare, lipsesc adesea informaţii corecte şi detaliate despre originea lor şi locul unde au fost excavate. Valoarea unor astfel de elemente pe piaţa internaţională de antichităţi este de câteva ori mai mică decât cea a elementelor în cazul cărora se cunoaşte locul de unde provin, susţine Corwin-Piotrowski.

El spune că din cauza ignoranţei, "oamenii noştri bogaţi plătesc de trei până la cinci ori mai mult decât preţurile internaţionale". Cumpărătorii ucraineni s-ar putea să aibă şi mai puţin discernământ, permiţând falsificatorilor să prospere şi artefactelor de origine discutabilă să pătrundă pe piaţă.

Boom-ul de pe piaţa neagră a fost observat în primul rând în colecţiile arheologice private, unele dintre obiecte ajungând să fie expuse în muzee private.

Artefactele din muzeele de stat au fost cercetate temeinic de Institutul de Arheologie şi primesc un număr, care este pictat pe artefacte. Corwin-Piotrowski susţine că Institutul nu oferă artefacte muzeelor private; cu toate acestea, artefacte cu aceste numere au apărut acum şi în muzeele private.

Corwin-Piotrowski pune la îndoială originea artefactelor dintr-un muzeu privat care susţine că colecţia Trypillian de care dispune provine de la evrei ce au părăsit Rusia Sovietică şi cărora le-a fost interzisă prezentarea colecţiilor lor în străinătate.

Corwin-Piotrowski crede că acest lucru este puţin probabil. El a arătat că cultura Trypillian, care a prosperat în Ucraina cu 5000 - 7.000 de ani în urmă, era cunoscută şi de interes doar pentru arheologii profesionişti şi oamenii de ştiinţă din acel moment. Cele mai multe articole colectate în perioada sovietică, erau cele făcute din metale preţioase ce proveneau din perioada antică scitică.

"Ştiu că evreii care au fugit din ţară nu au colecţionat lucruri din Trypillian, au colecţionat aur şi bani", a declarat Alexei Corwin-Piotrowski.

O altă problemă o reprezintă transportul liber al artefactelor dintr-un loc în altul. De exemplu, în 2008 artefactele unui muzeu privat numit PlaTar au fost scoase din ţară pentru a fi expuse la Vatican în cadrul unei expoziţii. La frontieră, elementele nu au fost declarate ca artefacte arheologice, ci drept ceramică normală.

În unele cazuri, transportul arheologic transfrontalier a trecut necontrolat, "existând chiar monograme printre materiale", a afirmat Corwin-Piotrowski.

Unii arheologi susţin că ideal ar fi ca guvernul să lucreze cu muzeele private, permiţând muzeelor să afişeze elemente arheologice de la Institutul de Arheologie.

Ei spun că acest lucru ar putea aduce beneficii financiare Institutului de Arheologie, protejând în acelaşi timp veridicitatea artefactelor de pe piaţă. Dar în prezent, arheologii se tem că dacă vor oferi artefacte instituţiilor private, nu îşi vor mai putea recupera obiectele.

Epoch Times publică în 35 de ţări şi în 19 limbi. Abonaţi-vă la newsletter-ul nostru electronic

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe