Piramida din Cholula, cea mai mare structură construită vreodată de om

Piramida Cholula
Piramida Cholula (Wikipedia)

Marea Piramidă din Cholula, este un enorm complex situat în oraşul mexican Cholula, al cărui nume înseAmnă "loc de refugiu" şi provine din cuvântul ''cholollan''.

Complexul măsoară aproximativ 400 de metri pe fiecare latură a bazei şi are o înălţime de 66 de metri, baza acesteia fiind de patru ori mai mare decât Marea Piramidă din Giza. Cu cele 4,5 milioane de metri cubi, este considerată cea mai mare structură construită vreodată de om. Nu se ştie exact când a fost începută construcţia sa, arheologii estimând că a fost realizată între 300 î.Hr. şi începutul erei creştine, iar pentru finalizarea complexului ar fi fost nevoie de o perioadă cuprinsă între 500 şi 1000 de ani.

Potrivit mitului, piramida a fost construită din cărămizi de chirpici de către un uriaş numit Xelhua, după ce acesta a fost salvat dintr-un mare potop care a avut loc în apropierea Văii Anahuac.

În prezent, piramida realizată pe parcursul mai multor generaţii, pare un deal natural, acoperit cu iarbă. În realitate, aceasta este formată din şase structuri suprapuse, câte una pentru fiecare grup etnic care a cucerit regiunea. Astăzi, pe partea sa superioară, unde pe vremuri se afla templul, există o biserică catolică care datează din 1594.

Practica de construcţie a culturilor mesoamericane includea remodelarea clădirilor vechi, cu scopul de a conserva şi extinde structurile originale. Dintre cele şase structuri, numai trei au fost studiate în mod aprofundat. În interiorul piramidei se află 8 km de tuneluri săpate de arheologi, dintre care doar 800 de metri sunt accesibili turiştilor. Tunelurile, arcuite şi bine iluminate, permit observarea diferitelor faze de construcţie, care aparţin şi altor culturi, diferite de cultura Teotihuacan. În afara acestor atracţii, sala muzeului găzduieşte o serie de obiecte interesante descoperite aici de-a lungul timpului şi îndeosebi lucrări de artă din ceramică.

Piramida în sine este doar o mică parte a unei mari zone arheologice din Cholula, estimată a avea cel puţin 154 de hectare. În ciuda importanţei evidente a acestui sit pre-columbian, piramida este relativ necunoscută şi insuficient cercetată, în special, comparativ cu alte situri mai celebre, cum ar fi Teotihuacan, Chichen Itza şi Monte Alban.