Pisicile aterizează "întotdeauna în picioare" - explicaţia în videoclip (video)

Caracal
Caracal (Wikipedia.org)

Un extraordinar videoclip realizat de BBC explică, prin imaginile în slow motion (mişcare lentă), de ce aterizează pisicile întotdeauna în picioare.

În videoclip, un caracal – cunoscut şi sub numele de linx, o specie de feline sălbatice cu blana roşcată şi urechi negre, sau râs de pustiu - este filmat cu încetinitorul (un procedeu cinematografic de obţinere a încetinirii mişcării), în timp ce aterizează încet şi sigur pe picioare, după un salt fenomenal.

Această "aterizare uşoară" se datorează flexibilităţii coloanei vertebrale a animalului, care se poate deplasa în două direcţii diferite în acelaşi timp. În plus, instinctul felin îl face să se rotească mult mai repede în aer, permiţându-i să-şi alinieze picioarele înainte de impactul cu solul.

Caracalul

Caracalul, un animal solitar, mai este denumit şi râsul african sau râsul de pustiu din cauza habitatului arid de arbuşti în care trăieşte, în areale din Africa şi, mai restrâns, în Asia. Este roşiatic sau maroniu-roşcat, deşi – precum numeroase alte feline – se întâlnesc şi indivizi de culoare neagră (melanică). Atinge între 60 şi 100 cm, cu o coadă de 23-40 de cm şi o greutate de 7–21 kg.

Se recunoaşte uşor datorită pămătufurilor caracteristice de păr negru din vârful urechilor. Denumirea caracal vine din limba turcă şi înseamnă "urechi negre".

Caracalul este faimos pentru abilitatea de a sări până la 3 m pe verticală şi de a "lovi" cu laba păsările care zboară sau care dorm pe crengile arborilor. Hrana sa constă în principal din rozătoare, damani, iepuri de câmp, antilope mici, păsări de curte şi vite (sursă: Wikipedia.org).