Plouă cu amenzi din partea CNA. Turcescu pedepsit mai rău ca Gâdea

Jurnalişti
Jurnalişti (Epoch Times România)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a început să împartă amenzi în cursul zilei de joi, iar printre cei vizaţi au fost posturile Antena 3 şi B1 Tv.

Postul Antena 3 al lui Dan Voiculescu a fost amendat cu 50.000 de lei pentru emisiunea "Sinteza zilei" din 14 ianuarie, în care mai mulţi jurnalişti, printre care Andreea Pora, Robert Turcescu şi Ion Cristoiu au fost insultaţi şi batjocoriţi în mod repetat, informează Hotnews.ro

Este a treia oară când subiectul s-a aflat pe agenda consiliului şi a doua oară când au fost supuse votului sancţiuni în acest caz. Până la urmă membrii CNA au strâns numărul de voturi necesar pentru ca o sancţiune să fie aplicată, respectiv o amendă de 50.000 de lei.

La scurt timp după votul care a vizat Antena 3, CNA a hotărât amendarea cu 70.000 de lei a postului B1 TV pentru o ediţie a emisiunii "Sub semnul întrebării" din 12 decembrie 2013, a lui Robert Turcescu. Invitaţii acestuia, jurnalişti care participă dese ori la emisiunile acestuia, precum Sabin Orcan sau Andreea Pora, alături de preşedintele Noua Republică, Mihail Neamţu, au analizat "lovitura de stat" din Parlament, din decembrie.

Cea care a propus amenda de 70.000 de lei a fost preşedintele CNA Laura Georgescu, iar motivul invocat a fost că se încalcă prevederile din Codul audiovizual conform cărora moderatorul este obligat să asigure imparţialitatea şi echilibrul opiniilor şi să solicite invitaţilor să aducă dovezi pentru a-şi susţine afirmaţiile.

După ce a citit „uluit” în presă, Mihail Neamţu a catalogat întreaga incursiune a CNA drept „incredibilă”.

„E chiar uluitor: nu amendăm borfaşii, nu taxăm hoţia sau prostia, dar penalizăm exercitarea unui drept fundamental şi constituţional: libera exprimare. 10 decembrie rămâne Marţea neagră în istoria democraţiei româneşti iar CNA o instanţă a cenzurii de tip comunist. Nu avem democraţie fără presă liberă!”, a acuzat Neamţu.

Şi jurnalistul Mircea Marian şi-a exprimat indignarea.

„Robert Nicolae Schengen Turcescu a luat 70.000 de lei amendă de la CNA pentru că le-a spus celor de acolo adevărul în faţă, în timp ce Gâdea, pentru linşajul mediatic şi mitocăniile suburbane la adresa Andreei Pora a luat 50.000 de lei amendă. Eu cred că nu mai este nimic de spus despre ceea ce face CNA-ul în regimul Ponta”, a declarat acesta.

„În acest moment, dacă dăm deoparte emisiunea EVZ, eu cred că "Sub semnul întrebării" este locul cel mai critic - însă la modul profesionist! - la adresa actualei puteri. În acest moment, la el în emisiune se dezbat nişte subiecte pe care alte televiziuni le evită şi vin invitaţi care sunt pe lista neagră a regimului USL - cei de la EFOR, de exemplu. Aşa că, amenda de 70.000 de lei dată azi de CNA este clar un mesaj politic al USL împotriva unui jurnalist care deranjează puternic. Personal, cred că este vorba de Ponta însuşi, el fiind cel care a dorit această pedeapsă pentru Robert. Şi mai cred că acesta este începutul transformării CNA într-un instrument de sancţionare a jurnaliştilor anti-USL din mediile audiovizuale, în timp ce Antena 3 va putea să-şi menţină fără teamă practicile murdare”, a afirmat jurnalistul.