PNL îşi apără candidatul la Primăria Capitalei: "Marian Munteanu este acuzat fără nici un fel de dovezi"

Marian Munteanu
Marian Munteanu (Facebook)

Liberalii dau replica ONG-urilor care au cerut retragerea lui Marian Munteanu din competiţia electorală pentru Primăria Capitalei.

Prin intermediul unei scrisori deschise intitulate ”Apelul la adevăr” liberalii acuză organizaţiile care i-au reproşat lui Munteanu că a avut şi are simpatii pentru curente de orientare fascistă, de care nu s-a dezis niciodată că lansează acuzaţii nefondate la adresa candidatului lor.

Redăm scrisoarea liberalilor, publicată de stiripesurse.ro.

"În puţinele zile trecute de la desemnarea dlui Marian Munteanu drept candidat al PNL la Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, membrii PNL au constatat faptul că în spaţiul public au început din nou să circule aceleaşi acuzaţii lipsite de temei care acum un sfert de secol încercau să păteze imaginea Pieţei Universităţii.

De această dată, aceste acuze nu mai vin din partea partidului condus de Ion Iliescu şi nici din partea presei feseniste, ci din partea unor organizaţii şi persoane care aparent consideră că deţin monopolul asupra ideii de societate civilă. De fapt, aceste persoane sunt cei mai noi politicieni ai României şi susţin în mod deschis acţiunea unui partid politic care participă la alegerile locale din Bucureşti.

Un mit care a fost cultivat cu multă migală în primăvara anului 1990 a fost cel al aşa-zisei apropieri a dlui. Marian Munteanu de extrema dreaptă. Referitor la acest aspect, PNL nu poate să nu constate ca şi acum, ca şi în zilele triste ale mineriadelor, lipsesc probele care să susţină aceste acuzaţii. Oricare ar fi acestea. De aceea, PNL solicită acum oficial tuturor celor care întreţin acest discurs plin de neadevăr să aibă decenţa şi deontologia de a-şi proba spusele în mod concret, prezentând opiniei publice vorbe şi fapte ale dlui. Marian Munteanu care ar putea, eventual, să susţină acuzele pe care i le aduc domniile lor.

Pentru a evita din capul locului orice fel de tentaţie în acest sens, le comunicăm de pe acum că, spre deosebire de liderii FSN din 1990, PNL nu consideră în niciun fel ca participarea dlui. Marian Munteanu la Revoluţia din decembrie 1989 şi la organizarea Ligii Studenţilor, faptul că a fost primul preşedinte al Alianţei Civice sau rolul său de lider al Pieţei Universităţii reprezintă dovezi ale unui eventual extremism de dreapta al dlui. Marian Munteanu.

Venind acum către anii mai recenţi, îi asigurăm pe toţi cei care urmăresc scena politică românească în aceste zile că nu există nimic în activitatea dlui Marian Munteanu care să justifice alte acuze ce i se aduc, anume acelea de a fi anti-occidental. Din contră, prin tot ceea ce a făcut în ultimii 25 de ani, ca lider respectat al societăţii civile şi ca antreprenor, dl Marian Munteanu a fost şi este un susţinător consecvent al cursului României către modelul democratic de dezvoltare a societăţii şi către economia liberă de piaţă.

Dl. Marian Munteanu a susţinut mereu şi susţine cu consecvenţă integrarea europeană şi euro-atlantică a ţării noastre. În ultimii ani domnia sa a avut multe ocazii de a călători în ţări occidentale unde a fost un avocat al României şi al colaborării ţării noastre cu marile ţări democratice ale lumii.

Dacă cineva poate dovedi că lucrurile stau altfel, îl rugăm să o facă.

Până atunci, cât timp dl. Marian Munteanu este acuzat fără nici un fel de dovezi de a avea anumite convingeri politice care, de fapt, nu îl reprezintă, PNL apreciază că aceste acuzaţii nu pot fi privite altfel decât ca fiind parte a unui discurs propagandistic des întâlnit în jocul politicianist. De fapt, nici partizanatul vădit pentru un candidat şi pentru un partid politic şi nici susţinerea de acuzaţii fără dovezi la adresa altor candidaţi şi altor partide politice nu ar trebui să facă parte din activismul specific societăţii civile.

În săptămânile care vin, PNL va fi deschis către colaborarea cu societatea civilă în cazul în care vor apărea iniţiative fără culoare politică de a se organiza dezbateri între candidaţi, de a se aduce pe agenda campaniei electorale probleme ale comunităţii locale din Bucureşti sau de a se monitoriza desfăşurarea campaniei electorale. Cu privire la acest ultim aspect, PNL chiar îndeamnă asociaţiile neguvernamentale cu expertiză în domeniu să dea atenţie problemei atât de importante a finanţării campaniilor electorale ale candidaţilor din Bucureşti, cu atât mai mult cu cât deja apar diferenţe vădite între potenţialul real al unor partide politice şi abundenţa de mijloace de campanie etalate pe străzile Capitalei.

PNL solicită tuturor liderilor societăţii civile să ţină cont de faptul că o campanie electorală locală deschisă şi corectă, care să ajute cu adevărat cetăţeanul în formarea deciziei de vot, nu poate fi organizată decât dacă organizaţiile aflate în afara jocului politic îşi vor asuma în mod corect rolul lor.

Încheiem această Scrisoare deschisă lansând un apel la adevăr. În cursul vieţii sale dl. Marian Munteanu a mai văzut ce înseamnă să fie acuzat fără dovezi şi chiar să fie ţinut în închisorile regimului fesenist din motive politice, sub acuzaţii false. Acele timpuri ar fi trebuit să rămână mult în urmă. Acum România este în anul 2016, dar iată că adevărul rămâne la fel de important. Apelul PNL de astăzi are tocmai acest înţeles: haideţi să facem o campanie electorală în care să putem dovedi tot ceea ce spunem despre contracandidaţii noştri! Altfel, arătăm lipsă de respect faţă de electorat şi faţă de noi înşine.

Aici nu este vorba numai despre dl. Marian Munteanu, ci despre modul în care trebuie să facem şi să înţelegem politica. În ceea ce îl priveşte pe candidatul PNL este o realitate istorică faptul că adevărul a învins mereu”, susţin liberalii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne