PNL: Victor Ponta să nu mai folosească însemnele şi simbolurile Armatei

Presedintele Comisiei pentru aparare din Senat, Corneliu Dobriţoiu.
Presedintele Comisiei pentru aparare din Senat, Corneliu Dobriţoiu. (Lavinia Savu / Epoch Times)

Senatorul liberal Corneliu Dobriţoiu îi solicită lui Victor Ponta ca atunci când apare în public să nu mai folosească însemnele şi simbolurile Armatei, argumentând că imaginea premierului încadrat de drapelele de luptă ale Statului Major General "este menită să creeze confuzie în percepţia publică, dar şi de ordin constituţional, deoarece premierul nu se poate substitui Şefului Statului Major General".

"Dl Ponta ar fi trebuit să înţeleagă că prezenţa drapelelor Categoriilor de Forţe ale Armatei alături de cel al Statului Major General (SMG) simbolizează principiul unităţii de comandă, asigurat de către şeful SMG, care, în terminologia NATO, este 'Şeful Apărării', şi nu de domnia să, nici de Preşedintele României care, conform Constituţiei este Comandantul Forţelor Armate", susţine Corneliu Dobriţoiu, preşedintele Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică şi Siguranţa Naţională din Senat, conform unui comunicat al PNL.

Senatorul liberal îi cere lui Victor Ponta "să nu se mai joace cu simbolurile instituţionale după bunul plac, atâta timp cât are un drapel individualizat funcţiei domniei sale, pentru ca această atitudine iresponsabilă generează percepţii internaţionale negative, iar în plan intern au un grav impact asupra spiritului de corp al Armatei".

Corneliu Dobriţoiu precizează că în nicio altă ţară din NATO sau UE nu există politicieni care să susţină declaraţii sau conferinţe de presă într-o recuzită formată din însemne strict militare.

"Ca şi tricolorul, a cărui folosire este interzisă în campania electorală prin lege, şi aceste drapele, ale Statului Major General şi ale categoriilor de forţe, au valenţele unui bun colectiv, naţional, care nu poate fi confiscat de un partid sau altul", afirmă senatorul.

Totodată, Corneliu Dobriţoiu atrage atenţia că alianţa socialistă recidivează în a nu acorda respect valorilor şi simbolurilor instituţionale, mai ales că în anul 2008, trei foşti generali, candidaţi la alegerile parlamentare au apărut pe afişele electorale îmbrăcaţi în uniformă militară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne