Polonia distribuie pastile de iod. Îngrijorările cresc

(Daniel Berehulak/Getty Images)

Îngrijorată de luptele din jurul centralei nucleare ucrainene Zaporojie, Polonia a distribuit tablete de iod departamentelor regionale de pompieri pentru a le da oamenilor în cazul unei expuneri radioactive, a declarat joi un ministru adjunct, citat de Reuters.

Iodul este considerat o modalitate de a proteja organismul împotriva unor afecţiuni precum cancerul tiroidian în caz de expunere la radioactivitate.

Bombardamentele de la Zaporojie - cea mai mare centrală nucleară din Europa - au avariat clădirile din apropierea celor şase reactoare ale sale şi au tăiat cablurile de alimentare, existând riscul unei catastrofe nucleare care ar afecta ţările vecine. Rusia şi Ucraina se acuză reciproc pentru bombardamentele din jurul centralei.

"După ce presa a relatat despre luptele din apropierea centralei nucleare din Zaporojie am decis... din timp să luăm măsuri de protecţie pentru a distribui iod", a declarat ministrul adjunct de Interne Blazej Pobozy, pentru postul privat de radio Radio Zet.

"Aş dori să-i asigur pe toţi cetăţenii că acestea sunt acţiuni de rutină, preventive, care au rolul de a ne proteja în cazul unei situaţii care... sper că nu se va întâmpla", a adăugat el.

Invazia Rusiei în Ucraina a pus pe jar fostele state satelit sovietice, iar ameninţarea preşedintelui Vladimir Putin de a folosi arme nucleare i-a făcut deja pe locuitori să se grăbească să îşi facă provizii de iod în primele etape ale războiului.

Armata rusă a tras nouă rachete asupra oraşului Zaporojie, lovind un hotel şi o centrală electrică, a declarat joi guvernatorul regional Oleksandr Staruh.

Zaporojie se află la aproximativ 50 de kilometri de centrala nucleară cu acelaşi nume.

Şeful agenţiei atomice a Naţiunilor Unite a declarat miercuri că nu va renunţa la planul de a crea o zonă de protecţie în jurul centralei Zaporojie, în ciuda planurilor Rusiei de a mobiliza noi trupe şi de a organiza un referendum în regiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe