"Ponta foloseşte banii tăiaţi de la investiţii pentru a supravieţui la guvernare" - Gheorghe Ialomiţianu

Gheorghe Ialomiţianu, PDL
Gheorghe Ialomiţianu, PDL (Epoch Times România)

Victor Ponta utilizează banii tăiaţi de la investiţii pentru a supravieţui la guvernare, acuză fostul ministru de Finanţe Gheorghe Ialomiţianu.

Potrivit deputatului PDL, execuţia bugetară pe primele 11 luni din 2014, precum şi ultimele decizii ale Guvernului Ponta arată clar faptul că premierul Ponta a alocat banii tăiaţi de la investiţii publice către baronii PSD "din disperarea de a supravieţui cu orice preţ la guvernare."

Investiţiile publice efectuate în ultimele luni ale anului sunt de doar 24,4 miliarde lei, reprezentând 62,5% din prevederile bugetare din acest an, iar tăierea investiţiilor publice din anul în curs a avut efecte devastatoare asupra locurilor de muncă din sectorul privat, mii de firme din sectorul construcţiilor intrând în insolvenţă sau în faliment, arată Ialomiţianu într-un comunicat de presă remis Epoch Times.

Totodată, datele comunicate de Comisia Europeană confirmă tendinţele negative din economia românească prin faptul că în anul 2014 în România s-a înregistrat o reducere severă a creşterii economice, de la 3,5% la 2% faţă de 2013, tocmai din cauza reducerii dramatice a investiţiilor publice.

Banii tăiaţi de la investiţii au fost folosiţi de Victor Ponta în luna decembrie pentru a oferi cadouri baronilor PSD, pentru a-şi asigura supravieţuirea la guvernare, acuză Ialomiţianu, reamintind de alocările de sute de milioane de lei către localităţile conduse de primari PSD dispuse de Guvernul Ponta în toiul sărbătorilor, prin derogare de la legea finanţelor publice.

Ponta le-a dat banii primarilor PSD din fondul de rezervă, fără a se preciza destinaţia acestora, aşa cum obligă în mod expres Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice iar modul în care s-a justificat alocarea banilor publici poate fi considerat ilegal şi profund inechitabil pentru cetăţenii români, acuza democrat-liberalul.

"Este clar faptul că, prin alocarea banilor doar către primăriile PSD, Victor Ponta a dorit să îşi asigure susţinerea la guvernare şi în 2015, ştiind că mulţi parlamentari PSD depind la alegerile din 2016 de voturile asigurate de către primari." scrie Ialomiţianu, adăugând că Victor Ponta nu a învăţat nimic din eşecul înregistrat în 16 noiembrie 2014 continuând să guverneze în folos propriu şi al baronilor PSD, dar împotriva majorităţii românilor.

"În aceste condiţii, este greu de crezut că Victor Ponta va rezista la guvernare în 2015 având în vedere faptul că a abandonat toate proiectele majore de investiţii şi nu oferă românilor nicio perspectivă favorabilă în viitorul apropiat.", concluzionează democrat-liberalul.

Reamintim că în penultima şedinţă de guvern, Cabinetul Ponta 4 a alocat peste 316,4 milioane lei din Fondul de rezervă unor administraţii locale, prin suplimentarea sumelor defalcate din TVA, pentru cheltuieli curente şi de capital, cei mai mulţi bani ajungând în localităţile unde Ponta a obţinut scoruri peste Klaus Iohannis la alegerile prezidenţiale.

Banii au fost alocaţi printr-o Ordonanţă de Urgenţă, prin derogare de la Legea finanţelor publice care prevede că banii din Fondul de rezervă bugetară se repartizează prin hotărâri ale Guvernului, dar numai pentru finanţarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul exerciţiului bugetar, ceea ce nu a fost cazul pentru sumele alocate în penultima şedinţă de Guvern.

De asemenea, în ultima şedinţă din an, Guvernul Ponta a aprobat construirea unui stadion de fotbal şi rugby în valoare de 55 de milioane de euro în Craiova, oraş condus de pesedista Olguţa Vasilescu. Investiţia va fi suportată în proporţie de 90% de la bugetul statului, de către Ministerul Dezvoltării, condus de un alt pesedist "de frunte", Liviu Dragnea, prin Compania Naţională de Investiţii, în timp ce Primăria municipiului Craiova va veni cu o cofinanţare de doar 10%.