Ponta i-a cerut ministrului Transporturilor să reia privatizarea CFR Marfă

Transporturi feroviare, vagoane de marfă
Transporturi feroviare, vagoane de marfă (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta i-a solicitat ministrului Transporturilor, Ramona Mănescu, să reia în perioada imediat următoare procedurile de privatizare a CFR Marfă, vânzare care să fie finalizată până în vara lui 2014 şi fără însă că Guvernul să mai fie blocat de CSAT.

“Veţi primi criticile, bineînţeles, pentru CFR de la cei care timp de şase luni au ţipat ca nu cumva să dăm CFR-ul lui Gruia Stoica. De ieri ţipă aceiaşi, că să-i dăm CFR-ul lui Gruia Stoica. Doamna ministru (către Ramona Mănescu, n.r.), eu vă rog doar să aplicaţi legea, să continuaţi discuţiile cu cei de la FMI şi astăzi (miercuri, 16 octombrie, n.r.), după ce prezentaţi în Guvern nota de informare cu finalizarea procedurii iniţiale, să porniţi practic de astăzi, de mâine, procedurile pentru o nouă privatizare”, a declarat Victor Ponta, în şedinţa de Guvern de miercuri.

Privatizarea CFR Marfă cu Grup Feroviar Român a picat, nefiind îndeplinite condiţiile suspensive din contractul de vânzare-cumpărare a 51% din acţiunile operatorului de stat de transport marfă, semnat pe 2 septembrie.

Ministrul Transporturilor a declarat, luni seara, că ministerul pe care îl conduce şi-a îndeplinit toate obligaţiile în procesul de privatizare al CFR Marfă. Preşedintele Grup Feroviar Român, Gruia Stoica, a declarat însă, luni, că membrii comisiei de privatizare pentru CFR Marfă nu au făcut toate diligenţele şi nu au depus eforturile necesare pentru identificarea soluţiilor din timp, în vederea definitivării cu succes a privatizării companiei de stat.

Potrivit documentelor semnate de CFR Marfă cu finanţatorii săi, dacă i se schimbă proprietarul, operatorul de stat de transport marfă este obligat să returneze imediat suma rămasă scadentă. În decembrie 2007, CFR Marfă a contractat un credit sindicalizat în valoare de 120 milioane de euro de la un consorţiu de 11 bănci, condus de Raiffeisen. Împrumutul era destinat răscumpărării unei emisiuni de obligaţuni din 2002, care fusese direcţionată către modernizarea vagoanelor şi locomotivelor societăţii.

Ministrul Transporturilor a mai declarat luni seara că se analizează posibilitatea reţinerii garanţiei depuse de GFR pentru cumpărarea CFR Marfă, în valoare de 10 milioane de euro.

Gruia Stoica spune însă că banii trebuie returnaţi, potrivit contractului. El nu se referă numai la garanţia de 10 milioane de euro, ci şi la 10% din valoarea contractului, adică 20 de milioane de euro, sume depuse de GFR pe 3 octombrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie