Ponta îi dă ordin lui Sorin Cîmpeanu să amâne disponibilizarea celor 3.000 de profesori care nu au doctoratul

Cele 3.000 de cadre didactice din învăţământul universitar care nu au obţinut încă titlul de doctor şi urmau să fie date afară îşi păstrează, pentru moment, locurile de muncă.
Victor Ponta, 07 septembrie 2015
Victor Ponta, 07 septembrie 2015 (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Nu de mult, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunţa că în jur de 3.000 de cadre didactice din învăţământul universitar vor rămâne fără locuri de muncă de la 30 septembrie pe motiv că nu au obţinut un doctorat. Premierul Victor Ponta i-a cerut însă ministrului, în şedinţa de guvern de miercuri, să amâne cu un an aplicarea acestei prevederi legislative.

"Domnul ministru Cîmpeanu, amânam cu un an acea prevedere, altfel bine-intenţionată, dar nerealistă, că de mâine dăm afară 3.000 de cadre didatice din universităţi. Legea din 2011 din păcate n-a fost realistă, înţeleg că toţi rectorii v-au cerut acest lucru şi îndreptăm pe cât putem. În loc să-i dăm afară aş spune că ar trebui să-i pregătim mai bine", a declarat Victor Ponta, citat de hotnews.ro.

Amintim că ministrul Educaţiei anunţa luni, la Timişoara, că, potrivit legii, în data de 30 septembrie, cadrele didactice care nu au reuşit să susţină tezele de doctorat în intervalul ianuarie-septembrie 2015, vor fi nevoite să părăsească sistemul.

"În anul 2015 avem 80% cadre didactice titulare cu titlu de doctori. Deci, 4.500 de cadre didactice care predau în învăţământul superior la începutul anului nu aveau acest titlu. Conform legii, în data de 30 septembrie, din păcate, acei colegi care nu au susţinut teza de doctorat, vor fi nevoiţi să părăsească sistemul. Este vorba de 3.000 de colegi. Asta în condiţiile în care înregistrăm o scădere a numărului de tineri cadre didactice din universităţi de la 30% în 2010, la 17% în 2015.

Ieşirea acestor colegi tineri din sistem va afecta, în ultimă instanţă, dezvoltarea în ansamblu a învăţământului superior din România. Sunt trist şi mă întreb cu cine vom înlocui activitatea acestor cadre didactice. Un dirijor, un pianist, un pictor, un sportiv, un medic chirurg, un economist consider că sunt persoane care au de împărtăşit ceva din experienţa lor şi pot contribui la formarea tinerelor generaţii", a adăugat Cîmpeanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne