Ponta, în Moldova, despre ingerinţa în justiţie în cazul Lukoil: ”Asta este o prostie din România”

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Solicitat la postul Moldova 1 TV să explice faptul că a intervenit în scandalul Lukoil prin declaraţii considerate o ingerinţă în justiţie şi o aliniere cu Moscova în detrimentul României, premierul Victor Ponta a declarat vineri că acuzaţiile sunt ”o prostie din România!”, relatează Mediafax.

Reamintim că premierul este acuzat că a atacat justiţia română, făcând presiuni la adresa procurorilor care soluţionează cazul Lukoil. Compania rusă este cercetată de procurori pentru spălare de bani şi evaziune fiscală, prejudiciul cauzat de Lukoil fiind estimat la 230 de milioane de dolari.

Explicându-le situaţia moldovenilor, premierul Ponta a susţinut că, de fapt, el încerca să salveze locuri de muncă şi să nu piardă unul din contribuabilii la bugetul de stat. În timp ce orice prim-ministru din Europa are în atribuţii păstrarea locurilor de muncă şi plata taxelor către buget, fără să se preocupe de justiţie, în România însă, orice "chestiune economică" este imediat tratată politic, a acuzat premierul:

”Aşa încât, intervenţiile mele publice - eu nu am vorbit cu procurorii - am spus un lucru pe care l-am spus şi îl voi spune în continuare, că orice efort pentru a salva locurile de muncă şi modul în care primim taxe şi impozite la buget sunt foarte importante. Dacă cineva nu a plătit taxe suficiente, interesul meu este să recuperez acei bani, nu să-i închid pur si simplu afacerea”, a explicat Ponta.

Reamintim în context că rafinaria Petrotel Lukoil este pe pierdere de vreo 5 ani, iar companiile pe pierdere nu plătesc impozit către stat. Iar în ceea ce priveşte accizele pe carburanţi, care se ridică într-adevăr la sute de milioane de dolari, acestea sunt plătite practic de consumatori, la pompă, nu de Lukoil.

În contextul în care premierul moldovean Iurie Leancă a explicat că Republica Moldova va trebui să urmeze drumul spre democraţie parcurs de România, care a făcut progrese în domeniul independenţei justiţiei, moderatoarea postului TV molodovean i-a cerut lui Ponta să explice acuzaţiile potrivit cărora tocmai el ar deteriora tot ce s-a clădit zeci de ani în justiţie din punct de vedere al independenţei.

"Doamnă, uitaţi cum facem: dacă vă e dor de dezbaterea politică din România, chemaţi un om politic care mi-e adversar şi ne întrebaţi. Ideea e următoarea: eu acasă mă preocup de ceea ce în general pentru presa din România şi văd că nici pentru dumneavoastră nu e important, şi anume viaţa de zi cu zi a oamenilor. Până o să mă întrebe primarul din Porumbeşti despre Lukoil şi doamna Nuland, mi-a arătat că are 100 copii fără grădiniţă. Am fost în multe comune din România şi tot nu m-a întrebat nimeni de doamna Nuland, ci m-a întrebat cum ajunge copilul care stă la 8 kilometri la şcoală", a parat Ponta întrebarea, evitând un răspuns direct.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne