Ponta le mai alocă bani primarilor pe motiv că vine "aer arctic"

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Guvernul Ponta a alocat din nou bani pentru unităţi administrativ-teritoriale, bugetul Ministerului Administraţiei Publice fiind suplimentat din Fondul de rezervă bugetară. Este vorba de o sumă de 20 milioane lei (peste 4,5 milioane euro), bani care sunt destinaţi cheltuielilor urgente în sezonul rece.

Guvernul a luat această decizie în şedinţa de miercuri, prin hotărâre de guvern, fără ca aprobarea actului normativ să fie anunţată. Din hotărâre reiese că repartizarea sumei pe unităţi administrativ-teritoriale se face prin ordin al vicepremierului Liviu Dragnea, pe baza cererilor înaintate de acestea, iar ordonatorii principali de credite ai bugetului local sunt responsabili de modul în care sunt utilizaţii bani, raportează Mediafax.

Acum o săptămână, bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a fost de asemenea suplimentat din Fondul de rezervă bugetară cu 3,5 milioane lei, tot pentru finanţarea cheltuielilor urgente din sezonul rece. Şi această hotărâre a fost luată fără ca Executivul să anunţe aprobarea actului. Liviu Dragnea a declarat că suma de 3,5 milioane de lei este un sprijin pentru a putea trece de sezonul rece care vizează doar municipiul Brad.

Vicepremierul a adăugat că va cere în fiecare săptămână Guvernului să aprobe astfel de ajutoare, pentru că are la rândul lui foarte multe solicitări din partea multor primării care cer ajutor pentru a putea trece de sezonul rece, în contextul în care nu au la dispoziţie bani suficienţi.

Potrivit legii, alocarea de bani din Fondul de rezervă bugetară se poate face doar în condiţiile în care este necesară finanţarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul exerciţiului bugetar.

Argumentul invocat iniţial de Ministerul Finanţelor pentru această nouă alocare de fonduri, prin derogare de la lege, era că, "potrivit prognozei meteorologice", va avea loc un proces de transfer al maselor de "aer arctic" în Europa, ceea ce va duce la "geruri anormale" pentru perioada care vine, determinând creşterea consumului de energie electrică şi termică prognozat din această perioadă.

Însă ulterior, Ministerul Finanţelor a schimbat această motivaţie prin care primarii vor putea încasa, pe final de an, banii din Fondul de rezervă bugetară de la Guvern. Argumentul adus acum este ca banii sunt necesari pentru asigurarea agentului termic pentru populaţie în sezonul rece.

Dacă acest lucru nu se va întâmpla, ministerul avertizează că există riscul ca autorităţile locale să nu fie capabile să asigure stocurile necesare furnizării în condiţii optime a agentului termic pentru populaţie pentru perioada rece în anul 2013.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne