Ponta, noul şef SGG: Guvernul României nu se poate închide aşa ca un supermarket

Cum, necum, premierul Sorin Grindeanu mai înregistrează o victorie în importanta bătălie pe care o duce cu liderul PSD Liviu Dragnea reuşind să-l pună pe Victor Ponta secretar general al Guvernului.
Victor Ponta
Victor Ponta (Eugen Horoiu)

De unde toată ziua presa a vuit că premierul Sorin Grindeanu a pierdut o bătălie în războiul cu preşedintele PSD Liviu Dragnea, căci nu reuşeşte să-l înlăture pe Mihai Busuioc din postul de Secretar General al Guvernului pentru a-i face loc lui Victor Ponta, lucrurile s-au schimbat la 180 de grade.

Victor Ponta a fost numit în funcţia respectivă, decizia fiind publicată în Monitorul Oficial şi contrasemnată de secretarul de stat căruia i-au fost delegate atribuţiile lui Mihai Busuioc.

Reamintim că astăzi Hotnews informa că premierul nu reuşeşte să-l demită pe Secretarul General al Guvernului. Potrivit mai multor surse, Mihai Busuioc a refuzat să contrasemneze ordinul prin care Grindeanu dispunea eliberarea sa din post. În absenţa semnăturii sale, cei de la Monitorul Oficial au refuzat la rândul lor să publice actul de eliberare din funcţie.

Şefa MOF, Adriana Costescu, ar fi invocat articolul trei din legea de funcţionare a Regiei, articol care prevede că Monitorul Oficial “funcţionează sub autoritatea Guvernului României, exercitată prin Secretariatul General al Guvernului”. Aşadar, Grindeanu s-a văzut legat de mâini şi de picioare căci nu putea trimite ordinul spre publicare în Monitorul Oficial decât prin intermediul Secretarului General al Guvernului. Or, dacă acesta refuză să contrasemneze, niciun act nu poate intra în vigoare câtă vreme nu este publicat în MOF.

Nu numai că Busuioc ar fi refuzat să contrasemneze, dar acesta le-ar fi dat asigurări miniştrilor apropiaţi de Liviu Dragnea, gen Carmen Dan, că nu vor fi schimbaţi din funcţie deoarece nu va contrasemna ordinele de demitere. În consecinţă, Victor Ponta nu-şi putea lua postul în primire, ceea ce însemna că planurile lui Grindeanu erau date peste cap.

Atât Olguţa Vasilescu, cât şi Carmen Dan au catalogat decizia de demitere a lui Busuioc drept ilegală şi consideră că se impune desfiinţarea acesteia.

Ponta, în prim plan

La scurt timp după apariţia în presă a veştii despre numirea sa în funcţia de Secretar General al Guvernului, Victor Ponta a ţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia a explicat că a acceptat acest post pentru a-l ajuta pe Grindeanu, căci ţara se găseşte într-o situaţie neaşteptată şi anormală.

"Vreau să vă anunţ că primul ministru Sorin Grindeanu mi-a propus ieri să vin în echipa domniei sale în această perioadă cu totul şi cu totul anormală pentru funcţionarea unui Guvern într-o ţară civilizată şi am spus imediat da. Am zis că vin să-l ajut pentru că eu cred că Sorin Grindeanu merită sprijin pentru lucrurile corecte pe care vrea să le facă. Vă puteţi imagina uşor că funcţia de secretar general al Guvernului nu era exact ceea ce aveam în planul de carieră sau pe lista de dorinţe de funcţii publice, dar nu cred că e cazul de orgolii aici, eu cred că e cazul să asigurăm, primul ministru Grindeanu şi miniştrii care vor fi şi trebuie să fie în funcţii în perioada următoare, funcţionarea Guvernului pentru binele tuturor cetăţenilor.

Guvernul nu a fost niciodată şi nu va fi niciodată al unui partid, al unor alegători ai unui partid, ci este Guvernul României. Nu se poate închide aşa, ca un supermarket, pe perioada unei crize politice, trebuie să funcţioneze chiar şi în situaţii anormale şi primul ministru Sorin Grindeanu va face acest lucru, iar eu îl voi sprijini din această calitate pe care cu siguranţă o voi ocupa în mod temporar. Ca să fie foarte clar, persoana care mi-a făcut propunerea a contat foarte mult, îl cunosc pe dl. Grindeanu de foarte mulţi ani, este un om onest, ca toţi cei din Banat, un om serios", a declarat Ponta.

Ponta a declarat că planul său şi al lui Grideanu este să ţină pe o perioadă limitată, pe linie activitatea guvernamentală torpilată de o decizie politică greşită luată de Dragnea, pe care l-a numit "colegul nostru"

"Evident că perioada depinde de evoluţiile politice", a precizat Ponta.

"Dacă moţiunea de cenzură iniţiată chiar de PSD contra Guvernului PSD nu va întruni numărul necesar de voturi atunci vă imaginaţi şi înţelegeţi că este vorba deja de o activitate pe termen mai lung, în care primul ministru va încerca să aibă o majoritatea şi un Guvern funcţional, lucru pe care, vreau să vă amintiţi, l-a realizat domnul Tăriceanu în 2007-2008", a declarat Ponta.

Fostul premier a mai precizat, răspunzând la o întrebare a presei că se poate negocia şi cu ALDE, motiv pentru care nu a fost eliminat niciun membru din cabinet?

"Unu, când Premierul va lua o decizie, evident că eu o voi contrasemna şi o voi transmite la Cotroceni. Doi, chiar îi cunosc pe miniştrii ALDE. Domnul Meleşcanu are nişte lucruri bune şi importante de făcut dincolo de faptul că ştiţi că am o părere foarte bună despre domnia sa ca ministru de Externe, deci cred că ministrul Energiei, ministrul Mediului, în următoarele 15 zile, şi cel în relaţia cu Parlamentul, îşi fac datoria legală", a precizat Ponta.

Social-democratul a mai precizat că nu a mai vorbit cu Dragnea din februarie, a refuzat să răspundă dacă a vorbit cu Tăriceanu şi a precizat că Grideanu a discutat cu Iohannis.

"Cu siguranţă pot să vă confirm că premierul a discutat cu prim ministrul, nu trimiţi propuneri înainte să discuţi cu preşedintele!", a declarat Ponta.

Întrebat dacă va colabora cu actualii miniştri - fideli lui Dragnea - Ponta a răspuns că dacă e ceva urgent aceştia vor trebui să vină la serviciu, altfel vor răspunde civil şi penal.

"Aici e vorba dacă e ceva urgent, Doamne fereşte, vreun accident sau ceva, doamna Carmen Dan trebuie să vină la serviciu, este obligată legal în următoarele 15 zile, altfel răspunde civil şi penal şi contravenţional. Până la publicarea în Monitorul Oficial a decretului prezidenţial prin care înceteză mandatul fiecare ministru răspunde civil, penal şi contravenţional dacă nu-şi îndeplineşte mandatul. Sper să nu se întămple asta şi sper ca Dragnea să nu le ceară să nu-şi facă datoria sub ameninţarea cu excludrea din partid", a declarat Ponta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne