Poroşenko: Acordul de la Minsk, în mare pericol. Rusia şi-a intensificat ofensiva

Preşedintele rus Vladimir Putin (stânga) dă mâna cu omologul său ucrainean Petro Poroshenko, în Minsk, 26 august 2014.
Preşedintele rus Vladimir Putin (stânga) dă mâna cu omologul său ucrainean Petro Poroshenko, în Minsk, 26 august 2014. (Captură Foto)

Acordul de la Minsk, care urmează să intre în vigoare în noaptea de sâmbătă spre duminică, este în "mare pericol", în contextul în care Rusia şi-a intensificat în mod semnificativ ofensiva în estul Ucrainei, a avertizat vineri preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, relatează ediţia online a BBC News, citată de Mediafax.

"După ceea ce am realizat la Minsk, nu este vorba doar despre bombardarea unor ucraineni şi cartiere locuite, ci este vorba despre un atac asupra rezultatelor noastre de la Minsk, fără explicaţii. Din nefericire, după Minsk, operaţiunile ofensive ale Rusiei s-au intensificat. Sunt convins că rezultatele de la Minsk se află într-un mare pericol", a declarat Petro Poroşenko.

Şi SUA şi-au exprimat îngrijorarea privind informaţiile potrivit cărora armament greu este adus, peste frontiera cu Rusia, în regiunea de conflict din estul Ucrainei.

Sâmbătă dimineaţa se auzeau bombardamente în fieful separatist Doneţk, iar în Debalţeve, o localitate strategică aflată sub controlul Kievului dar situată între zone ocupate de proruşi, se dădeau lupte grele.

Nu mai puţin de 12 civili şi-au pierdut viaţa vineri în timpul bombardamentelor care au zguduit estul ţării, iar forţele guvernamentale ucrainene şi rebelii din Doneţk şi Lugansk se acuză reciproc de atacarea unor zone rezidenţiale.

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni duminică, într-o şedinţă de urgenţă, pentru a discuta modul în care va fi implementat armistiţiul semnat joi la Minsk. Între timp, preşedinţii Rusiei, Ucrainei, Franţei şi cancelarul Germaniei - care au semnat documentul final al summitului de joi de la Minsk - urmează să păstreze legătura telefonic, în weekend, pe tema situaţiei din Ucraina.

Deşi se apropie termenul intrării în vigoare a armistiţiului - duminică la ora 00.00 - confruntările armate se intensifică, potrivit unor jurnalişti aflaţi la faţa locului.

Petro Mehed, adjunctul ministrului ucrainean al Apărării, susţine că separatiştii pro-ruşi vor să-şi "ridice steagul" la Debalţeve şi la Mariupol înainte de miezul nopţii.

"Ucraina se confruntă cu o escaladare şi adoptă toate măsurile pentru a putea fi capabilă să răspundă", le-a declarat Petro Mehed reporterilor.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe