Luptele crâncene şi vineri în estul Ucrainei, la o zi după acordul de “pace” de la Minsk


 Forţele ucrainene se deplasează cu tancurile din Artemivsk spre Debalţeve, 11 februarie 2015.
Forţele ucrainene se deplasează cu tancurile din Artemivsk spre Debalţeve, 11 februarie 2015. (Captură Foto)

Lupte intense au fost raportate vineri în estul Ucrainei, la o zi după încheierea unui mult aşteptat acord pentru pace la Minsk între Rusia, Ucraina, Germania şi Franţa.

Confruntările vineri au continuat în regiunea separatistă Lugansk, unde rebelii proruşi au ocupat localitatea Logvinovo, situată pe magistrala Artemovsk-Debalţeve.

Prin această victorie, separatiştii au reuşit să strângă încercuirea celor 6.000 până în 8.000 de soldaţi guvernamentali care apără oraşul, a raportat agenţia ucraineană de ştiri UNN.

“După ce joi, teroriştii au mobilizat forţe considerabile şi au trecut la contraatac, trupele guvernamentale, care au rămas fără sprijinul blindatelor, şi Garda Naţională au fost nevoite să părăsească localitatea. Luptele se duc între Logvinovo, Mironov şi Lugansk, cu o intensitate în creştere. Inamicul încearcă să declanşeze o ofensivă”, a scris vineri pe pagina sa de Facebook comandantul batalionului “Donbas”, Semion Semencenko, conform Agerpress.

Comandantul batalionului “Donbas” a mai declarat că în zona magistralei care trece prin Logvinovo şi-au făcut apariţia unităţi ale armatei ruse regulate.

Situaţia încă încinsă în estul Ucrainei ar trebui să se calmeze începând cu 15 februarie când va intra în vigoare un nou acord de încetare a focului, a anunţat joi preşedintele rus Vladimir Putin.

Liderul rus a făcut acest anunţ după finalizarea acordului între Franţa, Germania, Ucraina şi Rusia în privinţa încetării conflictului din estul Ucrainei, soldat până acum cu peste 5.000 de victime.

Preşedintele francez Francois Hollande a declarat că acordul nu este bătut în cuie şi nu garantează o pace durabilă în estul volatil al Ucrainei, adăugând că primele ore sau chiar zile vor fi hotărâtoare în privinţa detensionării sau amplificării conflictului separatist.

La rândul său, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat vineri că Ucraina mai are un drum lung de parcurs până la pace.

“Nu vreau ca cineva să-şi facă iluzii şi de aceea nu sunt naiv: suntem încă foarte departe de pace. Nimeni nu crede cu adevărat că acele condiţii de pace semnate la Minsk vor fi implementate strict”, a afirmat liderul ucrainean.

Ca şi cum situaţia nu ar fi deja tensionată, guvernul de la Kiev a declarat că, în timpul negocierilor de joi din Minsk, în estul Ucrainei au pătruns 50 de tancuri ruseşti, alături de sisteme de rachete Grad, Smerch şi Uragan.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe