Opt soldaţi ucraineni ucişi în ultimele 24 de ore, în ciuda acordului din Minsk


Soldaţi ruşi stau lânga tancurile lor în Kamensk-Shakhtinsky, lângă graniţa cu Ucraina. Joi, 12 februarie 2015, Kievul a anunţat că 50 de tancuri ruseşti au pătruns în estul Ucrainei.
Soldaţi ruşi stau lânga tancurile lor în Kamensk-Shakhtinsky, lângă graniţa cu Ucraina. Joi, 12 februarie 2015, Kievul a anunţat că 50 de tancuri ruseşti au pătruns în estul Ucrainei. (Captură Foto)

În ultimele 24 de ore, opt soldaţi ucraineni au fost ucişi şi alţii 34 au fost răniţi în timpul luptelor împotriva separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei, în ciuda acordului încheiat joi la Minsk, a declarat vineri Vladislav Selezniov, purtător de cuvânt al armatei ucrainene.

“În Donbas (estul Ucrainei), această noapte a fost agitată. Inamicul a bombardat poziţiile forţelor noastre anti-tero cu aceeaşi intensitate ca înainte”, conform unei declaraţii din partea armatei ucrainene.

Luptele au fost intense în special în jurul oraşului Debalţeve, un nod feroviar şi rutier strategic care leagă cele două regiuni rebele Doneţk şi Lugansk, unde separatiştii au folosit rachete şi piese de artilerie pentru a ataca forţele guvernamentale ce apără oraşul, a declarat Reuters.

“După acţiunile şi bombardamentele militare … Ucraina a pierdut 8 soldaţi iar alţii 34 au fost răniţi”, a declarat Selezniov.

De asemenea, trei civili au fost ucişi şi alţi cinci au fost răniţi în bombardamentele desfăşurate asupra oraşului Lugansk, centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume şi un bastion al rebelilor proruşi, conform unor informaţii oferite de primăria locală.

Bilanţul noilor victime nu a fost verificat de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa sau de alte organisme de monitorizare.

Situaţia încă încinsă în estul Ucrainei ar trebui să se calmeze începând cu 15 februarie când va intra în vigoare un nou acord de încetare a focului, a anunţat joi preşedintele rus Vladimir Putin.

Liderul rus a făcut acest anunţ după finalizarea unui acord între Franţa, Germania, Ucraina şi Rusia în privinţa încetării conflictului din estul Ucrainei, soldat până acum cu peste 5.000 de victime.

Preşedintele francez Francois Hollande a declarat că acordul nu este bătut în cuie şi nu garantează o pace durabilă în estul volatil al Ucrainei, adăugând că primele ore sau chiar zile vor fi hotărâtoare în privinţa detensionării sau amplificării conflictului separatist.

Ca şi cum situaţia nu ar fi deja tensionată, guvernul de la Kiev a declarat că în timpul negocierilor din Minsk în estul Ucrainei au pătruns 50 de tancuri ruseşti, alături de sisteme de rachete Grad, Smerch şi Uragan.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe