Potenţialii cancerigeni din produsele de zi cu zi

(DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Băuturi "răcoritoare", multe mărci de dulciuri, gumă, cosmetice, spumă de ras, hrană şi şerveţelele umede pentru bebeluşi conţin ingredienţi consideraţi nocivi pentru sănătate, informează presa franceză luni, preluând un articol apărut în revista "60 de milioane de consumatori."

Articolul, ce face publică o întreagă listă de produse care ar putea dăuna sănătăţii, are la bază un studiu al Institutul Naţional al Consumatorului francez.

Alimentele dulci: pot conţine un colorant cu potenţial cancerigen

Feriţi-vă de alimentele care conţin colorantul E150d (caramel sulfit de amoniu). Clasificat ca "posibil cancerigen", de către Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului (IARC), acesta este utilizat în sucuri, bomboane, condimente, gustări sau supe.

Produsele care conţin E150d: Revista antemenţionată informează că E150d este prezent în Coca-Cola de 2 litri Pepsi de 1,5 litri, oţetul balsamic de Maille, băutura energizantă Burn Energy etc. Produsele menţionate au doar "o valoare de exemplu", pe piaţă comercializându-se mult mai multe produse ce conţin acest ingredient cu potenţial cancerigen.

Guma de mestecat şi piureuri: un antioxidant periculos

Componenta problemă: BHA (butilhidroxianisol), un antioxidant utilizat în multe alimente, este considerat un posibil carcinogen la om, conform IARC.

Produse care o conţin: BHA este prezent mai ales în guma de mestecat şi bomboane precum Mentos. Este conţinut, de asemenea, în unele piureuri şi supe ale brandurilor Maggi şi Royco. De asemenea şi anumite batoane Kellogs.

Cosmetice: conservanţi de evitat

Încriminaţi sunt parabenii, conservanţi care pot afecta buna funcţionare a sistemului hormonal.

Parabenii consideraţi cei mai nocivi sunt butil şi propilparabenii care sunt conţinuţi în special în cremele pentru îngrijirea corpului Dove şi în fondurile de ten L'Oréal. Regăsim parabenii respectivi în anumite paste de dinţi precum Bubble Gum şi Tom&Jerry ale mărcii.

Şerveţele umede pentru copii: un conservator cu potenţial toxic

Ingredientul incriminat din compoziţia chimică a acestora este fenoxietanolul, "suspectat că, în doze mari, este toxic pentru reproducere şi dezvoltare", conform revistei franceze "60 de milioane de consumatori."

Produsele care conţin: fenoxietanolul este prezent în multe şerveţele umede pentru copii, inclusiv cele produse de Nivea, Pampers sau Disney Carrefour Kids.

Crema de ras: un produs îngrijorător

Componenta problemă: triclosan. Aceasta ar putea "creşte rezistent la antibiotice", potrivit revistei franceze. În plus, cercetarea pe animale au arătat că tricolosanul poate acţiona asupra contracţiilor musculare, ceea ce ridică întrebări cu privire la posibilele efecte asupra oamenilor. În prezent, autorităţile sanitare europene reevaluează folosirea triclosanului.

Produse care îl conţin: Triclosan se găseşte în compoziţia de creme de ras Avene apă termală, Target sau No Bacter. Unele paste de dinţi ale brandurilor Colgate şi Sanogyl conţin, de asemenea, triclosan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură