Povesti din China Antica: "Cei opt nemuritori" (Partea V)

Zhang Guolao - unul din cei „Opt Nemuritori Chinezi” („Ba Xian”)
Zhang Guolao - unul din cei „Opt Nemuritori Chinezi” („Ba Xian”) (pic.nipic.com)

Miturile despre cei Opt Nemuritori sunt foarte raspandite in China. Descrisi in textele antice chinezesti referitoare la panteonul taoist, cei opt sfinti nemuritori (Ba Xian), acele fiinte nemuritoare, respectate si iubite de catre popor, au fost candva figuri istorice. Devenind sfinti, ei s-au eliberat de sentimentele, pasiunile, bucuriile si necazurile pamantesti.

Sa-l cunoastem pe un alt nemuritor din cei „Opt sfinti chinezi” („Ba Xian”), care este cel mai batrin si mai intelept dintre ei - Zhang Guolao. El este creatorul teoriei predictiei si este cunoscut ca protectorul spiritual al persoanelor in etate si al fericirii conjugale.

Zhang Guolao a dus o viata de pustnic pe Muntele Tyaoshan in apropiere de Hangzhou.

El este deseori caracterizat ca o persoana in virsta cu o barba alba lunga, care merge calare invers pe un magar alb si care tine un tub de bambus - toba, un pahar sau o husa. Magarul sau putea sa se deplaseze cu o viteza foarte mare si sa parcurga pe zi circa 10.000 de li. In timpul opririlor sale, Zhang Guolao il transforma intr-o figurina de hartie si o punea in buzunar. O picatura de apa din gura nemuritorului putea sa reinvie magarul, atunci cand trebuia sa mearga mai departe.

Zhang Guolao este asociat cu o persoana reala care a trait in timpul dinastiei Tang. Conform legendei, Zhang Guolao este intruchiparea unui liliac alb, care a aparut inca pe timpurile crearii lumii de catre Dumnezeul Pangu. Deja pe timpul Imparatesei dinastiei Tang, Wu Hou (684 - 705 d.Hr.), el avea cateva sute de ani. Insusi el sustinea ca a fost ministru pe timpul legendarului imparat Yao (2353 - 2234 d. Hr.).

Exista mentiuni despre el si in perioada imparatului Xuan Zong a dinastiei Tang (secolul 8). Biografia lui poate fi gasita in cronicile oficiale ale dinastiei Tang. Cea mai recenta mentiune a fost facuta de Chu Hui Zheng (secolul 9), unde Zhang Guolao este descris ca un taoist-magician care mergea calare pe un magar alb.

Potrivit unei legende mai vechi, in timpul sederii sale la curtea imparatului Xuan Zong, Zhang Guolao a stropit o picatura de apa peste magicianul Fa Shan si l-a reinviat. Magicianul resuscitat i-a spus imparatului, ca Guolao este spiritul liliacului-varcolac, care a aparut din haos cind a fost creata lumea. Relatindu-i acestea el trecuse in nefiinta.

Intr-o zi Imparateasa Wu l-a invitat Zhang Guolao la palat si el, primind invitatia, dar nedorind sa mearga intr-acolo, s-a prefacut mort. De asemenea, el a refuzat sa o ia de sotie pe fiica imparatului Xuan Zong si sa primeasca de la acesta functia de ministru.

Zhang Guolao putea prezice viitorul si cunostea evenimentele din trecutul indepartat.

Acest nemuritor este protectorul spiritul al fericirii conjugale si al nasterii copiilor. Pe o imagine binecunoscuta in popor, el este reprezentat ca stand pe un catar si apropiind un bebelus de o pereche care tocmai s-a cununat. Imaginile sale de cele mai multe ori erau atirnate in camerele tinerilor insuratei.

Zhang Guolao si-a pararsit corpul fizic in regiunea muntelui Hengshan, unde mai tirziu in cinstea lui a fost ridicat templul Tsisya („Refugiul nemuritorilor”).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură