Prăjitura rapidă cu prune - un deliciu autumnal

Prăjitură rapidă cu prune
Prăjitură rapidă cu prune (Maria Matyiku / Epoch Times)

În plin sezon al prunelor, vă sugerăm o prăjitură ţărănească, tradiţională din zona Ardealului. Este prăjitură rapidă şi delicioasă ce ţi se topeşte în gură. Blatul este moale şi pufos, iar în timpul coptului, partea de jos a blatului devine însiropată de la sucul dulce acrişor lăsat de prunele coapte.

Ingrediente:

4 gălbenuşuri,
125 g zahăr pudră,
200 g unt,

4 albuşuri,
Un praf de sare,
125 g zahăr pudră,
Un pliculeţ de vanilie,

250 g faină,
1/2 plic de praf de copt,

1 kg de prune,
½ linguriţă scorţişoară,
1 lingură de zahăr tos

Modul de preparare:

Mai întâi se desfac prunele în două şi se îndepărtează sâmburii, după care se lasă deoparte. Tava de prăjitură (25/40 cm) se tapetează cu hârtie de copt, iar cuptorul se încălzeşte la 175C.

Pentru prepararea blatului se freacă zahărul pudră şi cele patru gălbenuşuri, apoi se adaugă treptat untul moale ţinut la temperatura camerei.

Albuşurile se bat spumă, după care se adaugă zahărul pudră, un praf de sare şi un pliculeţ de vanilie.

Albuşurile bătute se amestecă pe rând cu pasta de gălbenuşuri, apoi se adaugă făina amestecată cu o jumătate de pliculeţ de praf de copt. Se amestecă uşor până când se omogenizează bine. Compoziţia obţinută se toarnă în tava pregătită dinainte într-un strat uniform.

Pe deasupra se pun jumătăţi de prune, cât mai aproape una de cealaltă. Peste prune se presară praf de scorţişoară şi zahăr tos, după care tava se dă la cuptor.

După aproximativ 30 de minute prăjitura se scoate din cuptor. Partea de deasupra a aluatului copt trebuie să fie de culoare auriu ruginie, iar marginile să se desprindă uşor de tavă.

Se lasă să se răcească puţin, apoi se taie în pătrăţele şi se pudrează cu zahăr praf.

Vă dorim poftă bună!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură