Preda, despre Schengen-MCV şi perspectivele „diametral opuse” ale lui Băsescu şi Corlăţean

Cristian Preda
Cristian Preda (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
19.01.2014

Europarlamentarul Cristian Preda a abordat sâmbătă, pe blogul personal, problema Schengen-MCV în contextul întâlnirii de joi a preşedintelui Traian Băsescu cu preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy şi a diferenţei de perspective între ministrul de Externe Titus Corlăţean şi şeful statului.

După întâlnirea cu van Rompuy, preşedintele a anunţat că România are ca obiectiv intrarea în Schengen până la sfârşitul lui 2014. Traian Băsescu a explicat cum vede, în acest context, relaţia Schengen-MCV: „Nu neg legăturile pe care le fac unele state cu MCV-ul. Oricât am spune noi că aşa scrie în Tratat, că sunt condiţii tehnice, sunt state care se uită la statul de drept şi la funcţionarea justiţiei”.

Cristian Preda a remarcat perspectivele diametral opuse pe care le au şeful statului şi ministrul de Externe Titus Corlăţean:

„Traian Băsescu a spus că aşteaptă, de altfel, un raport MCV echilibrat, care să includă şi bunele şi relele. Iar la „bune” intră, a afirmat el răspicat, în primul rând reacţia instituţiilor justiţiei la derivele produse de politicieni, precum super-imunitatea sau contestarea separaţiei puterilor, prin interpretarea tendenţioasă a unor decizii definitive de condamnare a corupţilor.

E o perspectivă diametral opusă celei îmbrăţişate de ministrul de externe. Acesta, vorbind la mijlocul lui decembrie despre relaţia dintre Schengen şi Mecanismul de Cooperare şi Verificare, afirma că MCV e un „pretext”, invocat de guverne slabe, care nu reuşesc să răspundă aşteptărilor sociale ale cetăţenilor lor. În traducere, raţionamentul lui Corlăţean e următorul: nu creşte nivelul de trai în Olanda, de exemplu, aşa că olandezii sunt recompensaţi de guvernul lor incapabil cu blocarea accesului românilor în Schengen. Foarte tare, Titus”

Ministrul Corlăţean a adăugat: „Interesul nu este de a ne alinia pe sârmă şi de a răspunde întrebărilor Bruxelles-ului. Interesul este de a avea un sistem judiciar corect…. Ăsta e interesul. Nu de a da cu subsemnatul la MCV”.

Cristian Preda a susţinut că „de-acum se ştie ce înseamnă pentru orice pesedist un sistem judiciar corect: unul care nu condamnă niciodată pesedişti, oricât ar fura”.

„Şeful guvernului nu a reacţionat la poziţia exprimată de preşedinte, care a explicat, de altfel, că a solicitat sprijinul lui Herman van Rompuy pentru Schengen. În ceea ce mă priveşte, consider că, la nivelul Consiliului, abordarea lui Traian Băsescu va trezi simpatie, fiind luată drept o dovadă de luciditate politică. Îi solicit premierului să explice public dacă va îmbrăţişa abordarea arogantă a lui Corlăţean sau pe cea raţională a lui Traian Băsescu”, a declarat europarlamentarul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor